Únos, amputace, žebrota: osud mnoha asijských dětí

Martin Novák Martin Novák
23. 8. 2007 11:22
Gangy amputující dětem končetiny se šíří do mnoha zemí
Indický žebrák.
Indický žebrák. | Foto: Reuters

Džidda - Děsivý videozáznam, pořízený mobilním telefonem, koluje v těchto dnech v Saúdské Arábii.

Muž na něm v místnosti amputuje dvěma chlapcům ve věku kolem sedmi let ruku a nohu. Při plném vědomí, je vidět krev a slyšet křik hochů.

Informaci o nahrávce jako první zveřejnil saúdskoarabský deník Al-Watan, pak se o věc začala zajímat policie.

I do Saúdské Arábie tak dorazila z Indie a Pákistánu praxe gangů, které zohavují děti, a pak je posílají žebrat v naději, že bez končetin vyžebrají více.

ČTĚTE VÍCE: Děti patří do práce, ne do školy, myslí si Indie

Takto znetvořených mladých žebráků přibývá i v Saúdské Arábii, kde žijí a pracují milióny Indů a Pákistánců.

Prohlídka, která skončí amputací

Zločinci obvykle postupují následovně: dítě unesou nebo ho pod nějakou záminkou přemluví, aby pro ně pracovalo. Pak ho dostanou k doktorovi, ať už násilím nebo s tvrzením, že jde o zdravotní prohlídku.

Foto: Reuters

Lékař pak provede amputaci ruky či nohy a dítě nemá na výběr. Musí žebrat na ulici pro své "zaměstnavatele". Často jsou malí žebráci záměrně drženi v závislosti na drogách.

Aktivisté a organizace bojující proti takovému zneužívání dětí obviňují indické i pákistánské úřady, že se problémem příliš nezabývají a spíše ho zametají pod koberec.

Díky tomu se tato praxe šíří dál. Malí žebráci násilně připravení o končetiny jsou k vidění v ulicích nejen na Blízkém východě, ale například i v Malajsii.

Pod vlivem drog

"Podle policie někteří malí žebráci v Saúdské Arábii ani pořádně nevědí, kde se octli. Ráno je auto odveze na místo, kde žebrají, večer je odveze spát," napsal s odvoláním na saúdskoarabskou policii deník Al-Watan. 

Indická televize vloni v investigativní reportáži odhalila v Dillí několik lékařů, kteří žebrákům na objednávku mafiánů amputovali ruce či nohy. Za zákrok si účtovali mezi deseti až čtyřiceti tisíci rupií (od pěti do dvaceti tísic korun).

Mumbai - metropole žebroty

V Dillí je podle odhadů na dvancát tisíc žebráků, kteří nemají alespoň jednu nohu či ruku. Samozřejmě že ne všichni měli končetiny amputované záměrně.

Městem s nejvíce žebráky je Mumbai. Na ulicích jich podle odhadů přežívá 300 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy