Vrátil jsem se z Iráku. Piju a rozvádím se

rak, Reuters
6. 8. 2007 13:18
Dlouhý pobyt ve válce působí mentální problémy

Londýn - Posttraumatický stres, duševní poruchy a nadměrné pití nebo nefunkční manželství. Cena za měsíce strávené v irácké poušti či afghánských horách je pro vojáky podle studie londýnské Kings College často zbytečně vysoká.

Informace čerpali odborníci od 5.547 britských veteránů z Afghánistánu, Iráku, Sierra Leone a Kosova. Ze zjištěných údajů vyplývá, že nejvíc problémů potkává ty vojáky, kteří sloužili v bojových zónách příliš dlouhou dobu.

"Třináct měsíců ve válce či ještě déle znamená výrazně větší problémy po návratu domů. Pro vojáky je pak obtížné přizpůsobit se znovu rodinnému životu," říká spoluautorka studie Nicola Fearová.

Dodává, že v takových případech má jeden ze čtyř vojáků vážné problémy s pitím. U veteránů, kteří v ozbrojených konfliktech strávili méně než pět měsíců, přitom trpí alkoholismem jen jeden z deseti.

Pro veterány, kteří sloužili v bojových zónách příliš dlouhou dobu, je návrat těžší. Jeden ze čtyř podle studie propadá pití.
Pro veterány, kteří sloužili v bojových zónách příliš dlouhou dobu, je návrat těžší. Jeden ze čtyř podle studie propadá pití. | Foto: Reuters

Ministerstvo obrany: Situace není tak vážná

Text, otištěný v britském Medical Journal, proto doporučuje, aby britská armáda dodržovala přesnou délku nasazení. Ta činí 13 měsíců v průběhu tří let.

Závěru studie se okamžitě chytla britská opozice, jež volá po postupném stažení britských sil ze Středního a Dálného východu.

"Pravidla pro nasazení vojáků, která jim umožňují odpočinek a zotavení, jsou obvykle porušována. Naše jednotky se pak cítí zneužité vládou," kritizuje například stínový ministr obrany Liam Fox s tím, že armáda je "přetažená".

Podle oficiálních statistik se prodloužené mise týkají 6 procent příslušníků RAF, 6 procent námořníků a 12 procent vojáků armády.

Britské ministerstvo obrany se každopádně chce studií zabývat. Kritiku ale zatím odmítá s tím, že situace není tak vážná.

Do vojenských táborů v odlehlých částech světa navíc armáda nedávno nasadila specializované týmy zdravotníků, jejichž úkolem je právě psychická pomoc sloužícím vojákům.

"Vždy se najdou nepředvídatelné události, které budou mít dopad na jejich návrat," reagovalo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy