Americká armáda: Z Iráku odejdeme nejdřív v roce 2009

rak, ČTK
24. 7. 2007 19:00
Bushovi plán vyhovuje, mnozí politici jsou ale proti
Americká armáda chce zajistit klid hlavně v Bagdádu, a ulehčit tak irácké vládě.
Americká armáda chce zajistit klid hlavně v Bagdádu, a ulehčit tak irácké vládě. | Foto: Reuters

Bagdád - Zatímco Washingtonem otřásá horečná debata o odchodu amerických vojáků z Iráku, armáda Spojených států předložila svůj vlastní plán. Ten podle listu The New York Times počítá se stažením jednotek nejdříve v létě 2009.

Ve zvláště neklidných místech, jako je Bagdád, kde dnes vybuchují bomby a umírají i stovky lidí týdně, má být klid nejpozději koncem příštího roku.

Strategický dokument plný detailních informací vypracovali společně velvyslanec v Bagdádu Ryan Crocker a velitel amerických jednotek v Iráku David  Petraeus.

Oba vycházejí z předpokladu, že do léta příštího roku zavládne v Bagdádu a některých dalších oblastech země klid. Irácká vláda by tak dostala prostor k vyjednání příměří mezi znepřátelenými skupinami.

Plán jako z Bílého domu

Dosažení "obecného a trvalého" stavu v celé zemi si pak podle tajného plánu vyžádá ještě asi rok.

Prezidentu Bushovi plán armády vyhovuje.
Prezidentu Bushovi plán armády vyhovuje. | Foto: Reuters

Zatímco napříč americkými politickými stranami roste počet těch, kteří chtějí odchod z Iráku co nejdřív, armádní dokument je zcela v souladu se strategií prezidenta George W. Bushe. Ten na začátku roku rozhodl o vyslání dalších pěti brigád do Iráku.

Do 15. září má generál Petraeus předat zákonodárcům hodnocení tohoto "zátahu" na ozbrojence.

Agentura AFP připomněla, že velitel regionálních sil USA v západním Iráku, generál Walter Gaskin, už minulý týden prohlásil, že potrvá asi dva roky, než budou irácké ozbrojené síly schopny adekvátně nahradit americké jednotky.

 

Právě se děje

Další zprávy