Americký generál o Iráku: válka může trvat desítky let

rak
10. 7. 2007 14:07
Senát se připravuje na klíčovou debatu o stažení vojsk
Boj proti povstalcům trvá roky až desetiletí, říká vrchní velitel amerických vojsk v Iráku David Patreaus.
Boj proti povstalcům trvá roky až desetiletí, říká vrchní velitel amerických vojsk v Iráku David Patreaus. | Foto: Reuters

Bagdád/Washington -  Průměrná doba boje s povstalci trvá podle vrchního velitele amerických vojsk v Iráku generála Davida Petraeuse 9 až 10 let. A Irák není vyjímkou. "Nevím, zda to budou desítky let," řekl generál britské BBC.

Petraeus soudí, že nedávné nasazení dalších 30 000 vojáků k potlačení radikálů začíná přinášet úspěchy.

"V Bagdádu, například, byl červen měsícem s nejmenším počtem mrtvých při sektářském násilí, " řekl Petraeus

Proti ale mluví jiná statistika: duben, květen a červen byly pro americké jednotky nekrvavějšími měsíci od začátku invaze v březnu 2003. Celkem zahynulo už 3600 vojáků.

Moje válka: Blog vojáka z Iráku se armádě nelíbil - ČTĚTE ZDE

S konečnými závěry chce počkat vrchní velitel do 15.září, kdy má přijet do Washingtonu s hodnotící zprávou o americké strategii v Iráku.

Bílý dům čelí kvůli Iráku politické izolaci

Jeho zpráva má být pro plány Bushovy administrativy zásadní, pokud na ni zákonodárci počkají. Poslední zvraty uvnitř americké politiky totiž naznačují, že obrat v irácké strategii může nastat mnohem dřív.

Popularita amerického prezidenta Bushe je na historickém minimu: 29%. Irák v tom hraje důležitou roli
Popularita amerického prezidenta Bushe je na historickém minimu: 29%. Irák v tom hraje důležitou roli | Foto: Reuters

Vedle klesající popularity, která dosáhla pro amerického prezidenta George W. Bushe rekordních 29 %, trápí Bílý dům i opozice uvnitř jeho vlastní republikánské strany. Už čtyři její vlivní senátoři oznámili, že požadují obrat v irácké strategii.

Je tak možné, že se tento týden přidají v Senátu na stranu Demokratů při nové debatě o úplném stažení z Iráku.

Stažení? Hrozí válka v celém regionu

Odchod ze Středního východu přitom není myšlenkou jen několika jedinců. Svědčí o tom i nedělní vydání prestižního listu The New York Times. Ten se skrze svůj editorial přidal na stranu kritiků, kteří by americké vojáky viděli rádi co nejdřív doma.

"Je jasné, že Bushův plán je zůstat (v Iráku) do té doby, co bude prezidentem, a shodit tak špínu na svého nástupce. Jakýkoliv jeho (Bushův) důvod byl, je ztracen," napsal list.

Facka pro Bushe: kritika za Irák z jeho vlastních řad - ČTĚTE ZDE

Před unáhleným stažením varuje Ryan C. Crocker, americký velvyslanec v Iráku. Podle něj hrozí vše, od občanské války po konflikt, ve kterém budou hrát hlavní role Turecko, Írán a sousední sunnitské státy.

 

Právě se děje

Další zprávy