Neklid v Palestině dál oddaluje volby

Filip Černoch
3. 1. 2006 0:01
Gaza - Parlamentním volbám na palestinských územích, které se mají uskutečnit 25. ledna, hrozí další zpoždění.
Palestinský prezident Mahmúd Abbás (vpravo) symbolicky zasadil jednu z cihel na budovaný památník Jásira Arafata v Ramalláhu.
Palestinský prezident Mahmúd Abbás (vpravo) symbolicky zasadil jednu z cihel na budovaný památník Jásira Arafata v Ramalláhu. | Foto: Reuters

Zatímco předchozí posuny termínu voleb měla na svědomí neklidná politická a bezpečnostní situace, dnes jejich uspořádání komplikují rozepře okolo východního Jeruzaléma. Izraelská vláda hrozí, že v této části města neumožní Palestincům hlasovat.

Na to velmi negativně zareagovala vládnoucí strana Fatah, která za těchto podmínek volby odmítla a požadovala jejich odložení. Podpořil ji i předseda palestinské vlády Ahmed Kurája, naopak jednoznačně proti je hnutí Hamás.

Odložení voleb poprvé připustil Abbás

Prezident Mahmúd Abbás, který tento návrh dlouhodobě odmítal, včera poprvé možnost odkladu připustil. Podmínil ho však souhlasem všech stran, které se voleb budou účastnit.

Izrael svou hrozbu odůvodňuje volební účastí Hamásu, který považuje za teroristickou organizaci. Dalším motivem tohoto kroku je i fakt, že Izraelci vnímají otázku Jeruzaléma velmi citlivě a nejsou ochotni připustit jakýkoliv krok, který by mohl vést k jeho rozdělení.

Volby do Palestinské národní rady budou primárně soubojem dvou nesmiřitelných rivalů. Svou pozici si bude snažit udržet spíše sekulární a nacionalistický Fatah, který v posledních volbách před deseti lety získal 68 z 88 křesel.

Profil Fatahu NAJDETE ZDE.

Druhá nejvlivnější formace, hnutí Hamás, se voleb letos účastní poprvé. Na palestinských územích má toto hnutí širokou podporu, z ideologických důvodů nicméně účast v minulých volbách odmítlo.

Hamás využívá slabých míst Fatahu

Hamás se zúčastnil už loňských komunálních voleb, v nichž dosáhl překvapivého úspěchu. Zvítězil na jedné třetině palestinských území, dokonce porazil Fatah v jeho tradiční baště Nábulusu. V rámci předvolebního boje obratně využívá nespokojenosti Palestinců se současnou vládou, Fatahu je vyčítána vysoká míra korupce, nerozhodnost a slabost vůči Izraeli.

Profil Hamásu ČTĚTE ZDE.

Do karet Hamásu nahrávají i současné rozpory uvnitř Fatahu. Dlouhodobé hádky vyvrcholily, když dosavadní vůdce Marvan Barghútí oznámil založení nové strany.

Několik týdnů se zdálo, že toto rozdělení bude další vážnou ranou pro už tak oslabenou stranu, nicméně lídři obou frakcí nakonec došli k dohodě a pro volby utvoří společnou kandidátku, právě pod vedením Barghútího.

Vítězství Hamásu, problém pro Izrael

Razantní posilování Hamásu na úkor současné vládní strany znamená zásadní problém pro mezinárodní společenství i pro Izrael. Hnutí se nikdy netajilo svým odporem k židovskému státu a dlouhodobě proti němu bojuje. Má na svědomí celou řadu krvavých atentátů a je běžně označováno za teroristickou organizaci. Spojené národy, Evropská unie, USA a Rusko shodně prohlašují, že s účastí Hamásu ve volbách nesouhlasí.

V případě vítězství Hamásu lze očekávat další ochlazování vztahů mezi palestinskou samosprávou a vládou Izraele. Nekompromisní postoj Hamásu demonstruje i jeho neochota pokračovat v přiměří s Izraelem, dohodnutém v březnu loňského roku v Káhiře.

Podle posledních údajů, které zveřejnila agentura AFP, si však Fatah s volebními preferencemi kolem 35% stále udržuje poměrně výrazné vedení nad Hamásem, který by volilo 25% Palestinců.

 

Právě se děje

Další zprávy