Jemenští únosci hrozí Italům zabitím

rst, ČTK
2. 1. 2006 16:29
Saná - Únosci, kteří drží v Jemenu pětici italských rukojmích, pohrozili jejich zabitím, pokud vládní síly zahájí operaci s cílem osvobodit zajatce.

Oznámily to světové agentury, podle nichž únosci před tímto záměrem varovali místní úřady. Hrozbu zabití zajatců potvrdil jeden z únosců telefonicky agentuře Reuters.

Příslušníci místního kmene unesli v neděli dva muže a tři ženy, aby si touto cestou vynutili propuštění osmi vězněných rodinných příslušníků.

Ženy se dobrovolně vrátily do zajetí

Zajaté ženy, které krátce po únosu pustili na svobodu a svěřili zprostředkovateli, se později dobrovolně nechaly znovu zajmout, aby tak napomohly k propuštění obou mužů.

Italky údajně slíbily, že odejdou pouze v případě, že budou propuštěni všichni.

Do hornaté oblasti východní provincie Maríb, kde je pětice Italů zadržována, byli vysláni vojáci. Podle italských médií jich stále více obkličuje oblast Sarvá, údajně s cílem vyvinout tlak na únosce.

"Sílu nepoužijeme," řekl vládní mluvčí agentuře DPA. Podle italského velvyslance v Saná jsou rukojmí v dobrém zdravotním stavu a věznitelé s nimi zacházejí důstojně.

Kmeny bývají úspěšné

Ozbrojené kmeny v Jemenu, chudé zemi ležící na jižní špičce Arabského poloostrova, často unášejí cizince, které obvykle propouštějí nezraněné po jednání s vládou o splnění svých požadavků - ať již jde o kontrolu nad částí území nebo osvobození vězněných příslušníků kmenů.

 

Právě se děje

Další zprávy