Napětí v Gaze roste, Izrael zvažuje útok

Red Zah, Reuters, ČTK
2. 1. 2006 10:00
Gaza - Stažení Izraele z Gazy přináší novou vlnu násilí a chaos. Zatímco palestinští radikálové končí příměří, Izrael zvažuje vojenskou akci.

Izraelské letectvo reagovalo již v noci na stávající chaos leteckým útokem na budovu v pásmu Gazy. Ta měla být podle Izraele využívána teroristickou organizací Brigády mučedníků od Al-Aksá.

Období klidu končí

Ozbrojené odnoži Fatahu je připisována většina útoků s pomocí podomácku vyrobených raket Kásam na Izrael z pásma Gazy. Množící se útoky minulý týden Izrael přiměly k vyhlášení bezpečnostní zóny na severu pásma Gazy, kam byl zakázán vstup příslušníkům radikálních palestinských skupin.

PŘEČTĚTE SI: Palestinou zmítá před volbami chaos

Palestinské radikální skupiny oznámily, že od 1. ledna se necítí být vázány slibem "období klidu", který loni daly Abbásovi. Raketové útoky jsou podle nich reakcí na izraelské vojenské akce v pásmu Gazy a na okupovaném západním břehu Jordánu.

Abbás trvá na tom, aby radikální organizace deklarované příměří nadále dodržovaly. Jejich odzbrojením Izrael podmiňuje zahájení rozhovorů o vytvoření nezávislého palestinského státu.

Palestinci hrozí zrušením voleb ČTĚTE ZDE

Bouří se také palestinští policisté. Komando mužů v civilu plenilo kanceláře ministerstva vnitra, soudní budovy i městské objekty v Rafáhu na západním břehu Jordánu. Protestovali tím proti samosprávě, která podle nich policii nedává dostatečné pravomoci.

Izrael zvažuje pozemní operaci

Podle slov ministra vnitřní bezpečnosti Gideona Ezry má izraelská tajná služba informace, že Palestinci do pásma po odchodu Izraelců propašovali několik protiletadlových systémů, tisíce pušek a tuny výbušnin. V reakci na vzrůstající násilí Izrael údajně nevylučuje ani novou pozemní vojenskou akci v Gaze.

Palestinský voják.
Palestinský voják. | Foto: Reuters

Někteří čelní představitelé Fatahu naopak uvažují o odsunutí lednových parlamentních voleb, dokud se situace nezklidní.

"Většina členů Fatahu podepsala memorandum, které bude předáno prezidentovi Abbásovi. Doporučuje se  v něm, aby volby byly odloženy, dokud se nepodaří zamezit sílícímu chaosu v Gaze a dokud Izrael nepovolí konání voleb ve Východním Jeruzalémě," prohlásil jeden z členů Fatahu Abbás Zaki. Mahmúd Abbás vzápětí tento požadavek odmítl.

Palestina: I rok poté v Arafátově stínu ČTĚTE ZDE

Izrael však nehodlá volby v Jeruzalémě povolit, a to přesto že Spojené státy, Evropská unie i Rusko jejich konání ve "svatém městě" žádají.

 

Právě se děje

Další zprávy