Izrael ostřeloval pásmo Gazy

Red, ČTK
31. 12. 2005 22:28
Izraelští vojáci začali ostřelovat z děl sever pásma Gazy poté, co palestinští ozbrojenci odpálili na Izrael podomácku vyrobenou raketu. Izraelci dva Palestince zabili.

Palestinské bezpečnostní zdroje uvedly, že jeden z mrtvých je policista, který právě nebyl ve službě. Další člověk byl zraněn. Mluvčí izraelské armády incident potvrdila s tím, že vojáci v blízkosti hranice mezi Izraelem a pásmem Gazy začali střílet z děl na skupinku ozbrojenců, kteří sestavili zařízení na odpalování raket a chystali se ostřelovat Izrael.

Izrael minulý týden vyhlásil v severní Gaze jakousi "nárazníkovou" zónu, do níž armáda zakázala Palestincům vstupovat. Snaží se tak zabránit palestinským extremistům pálit z tohoto území rakety na izraelské cíle. Dodržování zóny, která je na převážně neobydleném území, se Izrael snaží prosazovat nálety a ostřelováním z děl.

Palestinské radikální frakce dnes varovaly, že od nového roku se nebudou cítit vázány příměřím, na kterém se letos Izrael s Palestinci dohodl. Obě strany se po dobu jeho trvání opakovaně obviňovaly z porušování klidu zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy