Přechod v Gaze otevřen, napětí navzdory

Redakce ZAH, ČTK
30. 12. 2005 22:42
Rafáh - Hraniční přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem v Rafáhu už je zase otevřený. Blokáda, již má na svědomí asi stovka palestinských policistů, skončila po několika hodinách.

"Přechod mezi Egyptem a Gazou je opět pod kontrolou," potvrdil mluvčí evropských pozorovatelů Julio De La Guardia.

Palestinští policisté v ranních hodinách přechod zablokovali. V areálu  přechodu stříleli do vzduchu a donutili pozorovatele Evropské unie, aby hranici uzavřeli a opustili.

V areálu pak zaujali pozice společně s pohraničníky v celních úsecích.

Policisté: Dost nezákonnostím!

Svědkové uvedli, že policisté za podpory ozbrojenců z hnutí Fatah bránili vozidlům v přístupu k rafážskému terminálu. Uzavřením hlavní brány a střelbou do vzduchu zabránili především vozidlu s neupřesněným palestinským představitelem ve vjezdu do komplexu.

Foto: Reuters

Podle agenturních informací policisty k této akci dohnalo rozhořčení nad rostoucí nezákonností v pásmu Gazy, které vyvrcholilo čtvrteční smrtí jejich kolegy v meziklanové přestřelce.

Rozzlobení policisté tvrdí, že vzali záležitost do svých rukou, protože od nadřízených nedostali žádné pokyny, jak se situací po smrti kolegy naložit. V přestřelce zemřel také jeden civilista.

Policisté po zablokování přechodu podle agentury AP požadovali, aby byl popraven střelec, který zabil jejich kolegu. Byli odhodláni nedovolit žádnému palestinskému činiteli, aby opustil Gazu, dokud jejich požadavky nebudou splněny.

EU děsí eskalace násilí

Evropští pozorovatelé, kteří monitorují plnění palestinsko-izraelské dohody, z oblasti utekli v obavách, že se situace vymkne kontrole, a uchýlili se na izraelskou vojenskou základnu Kerem Šalom.

Tato akce, ač ji provedli strážci zákona, je jen další v řadě násilností, k nimž patří únosy a obsazování vládních budov a jež jen podtrhují absenci vlády zákona v Gaze, stejně jako neschopnost palestinské samosprávy zavést v pobřežním regionu po zářijovém odchodu izraelských sil i osadníků pořádek.

Bezpečnostní situace v jižní části pásma Gazy je tak špatná, že britští diplomaté, kteří zde měli sledovat situaci, se sem vůbec neodvažují.

Zvláště potom, co tu ozbrojenci před pár dny unesli tři britské občany a za jejich vydání požadují tučné výkupné. Podrobnosti čtěte ZDE.

Abbás vyčkává

Palestinský předák Mahmúd Abbás zatím nechce proti militantním ozbrojencům zasahovat z obavy, že by to mohlo vést k občanské válce.

Nicméně před lednovými parlamentními volbami není vyloučeno, že bude donucen jednat už kvůli rostoucí frustraci palestinské veřejnosti nad nezákonností nejen v pásmu Gazy, ale i na západním břehu Jordánu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy