Súdán ustoupil tlaku iráckých teroristů

sim, čtk
30. 12. 2005 21:13
Chartúm/Bagdád - Súdánská vláda se rozhodla vyhovět ultimátu teroristů napojených na Al-Káidu: dnes oznámila úmysl "okamžitě" uzavřít svůj zastupitelský úřad v Bagdádu a stáhnout všechen jeho personál.
Ani zatýkání a všudypřítomné kontroly nedokáží zabránit únosům civilistů.
Ani zatýkání a všudypřítomné kontroly nedokáží zabránit únosům civilistů. | Foto: Jorge Silva

Přesně tak zněla podmínka iráckých teroristů, kteří před Vánoci unesli ze súdánské ambasády pětici zaměstnanců včetně jednoho diplomata.

Rozhodnutí súdánské vlády vyhovět jejich požadavku oznámily světové agentury s odvoláním na vysoké představitele súdánské vlády a zdroje ze súdánské ambasády v Bagdádu.

Rozhodnutí uzavřít velvyslanectví v Bagdádu potvrdil agentuře AFP bez jakýchkoli dalších podrobností mluvčí súdánského ministerstva zahraničí Džamál Muhammad Ibráhím, který už dříve tento krok telefonicky oznámil televizi Al-Džazíra.

Vydání příslušného vládního prohlášení v Chartúmu potvrdil agentuře AP také chargé d'affaires bagdádského velvyslanectví Muhammad Ahmad Chalíl.

Německá rukojmí Suzanne Osthoffová měla štěstí: Z kraje prosince ji únosci propustili.
Německá rukojmí Suzanne Osthoffová měla štěstí: Z kraje prosince ji únosci propustili. | Foto: Reuters

Pětice zaměstnanců súdánské ambasády v Bagdádu, mezi nimiž je i jeden diplomat, byla unesena 23. prosince při odchodu z poledních modliteb. Ve čtvrtek se k jejich únosu přihlásila irácká odnož teroristické sítě Al-Káida a pohrozila, že súdánské rukojmí zabije, pokud Chartúm do 48 hodin nepřeruší vztahy s iráckou vládou.

Hrozbu zveřejněnou na internetu doprovázela videonahrávka, na níž se pětice unesených představila. Jeden z mužů uvedl, že je druhým tajemníkem súdánského velvyslanectví v Bagdádu.

Od invaze v roce 2003 bylo v Iráku uneseno asi 200 cizinců, včetně tří pracovníků českých médií, kteří byli po několika dnech propuštěni. Kromě Súdánců v současnosti iráčtí únosci zadržují ještě čtyři západní  humanitární pracovníky - dva Kanaďany, Brita a Američana.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy