Irácká vláda je v krizi.Opustil ji šíitský radikál Sadr

lem, Reuters
16. 4. 2007 10:12
Mladý duchovní trvá na odchodu USA z Iráku
Foto: Reuters

Bagdád - Šíitský klerik Muktada Sadr přikázal šesti ministrům pocházejícím z jeho řad, aby opustili iráckou vládu. Vedení strany se tak snaží tlačit na vytvoření časového rozvrhu pro odchod amerických vojáků z Iráku.

"Pokládali jsme za nutné přikázat ministrům Sadrova bloku, aby opustili iráckou vládu," prohlásil na tiskové konferenci šéf Sadrových poslanců Nasar Rubájí.

"Ihned odejdou z kabinetu a šest svých míst poskytnou vládě s nadějí, že je dostanou nezávislí představitelé, kteří budou zastupovat vůli lidu," stálo v prohlášení.

Rubájí však dodal, že o odchodu příznivců Muktady Sadra z parlamentu se neuvažuje.

Málikí plán na stažení amerických vojáků nežádá

Premiér Malikí na krok koaličních partnerů reagoval opatrně.

Potvrdil, že nepokládá za potřebné stanovovat přesný plán stažení amerických vojáků ze země. Podotkl ale, že jeho vláda pracuje na vytvoření funkčních bezpečnostních složek, které by obchod armády Spojených států z Iráku umožnily.

Přestože odchod šesti členů vlády neznamená konec vlády Nurí Mílikího, napětí v Iráku se neustále stupňuje.

Minulý týden se v šíitském městě Nadřáf sešly desítky tisíc Iráčanů, aby opakovaně protestovali proti přítomnosti přibližně 140 tisíc amerických vojáků v zemi.

Problematičtí Sadristé

Sadrovo politické uskupení je součástí současné koalice, ale v prosinci loňského roku z ní na dva měsíce vystoupilo na protest proti Málikího setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Ten od irácké vlády požadoval, aby účinněji zakročila proti všem nevládním jednotkám, zejména proti šíitským milicím, které mají těsné vazby na sousední Írán.

USA proto podezírají Íránce z toho, že milicionáře vyzbrojují. Při razii ze začátku tohoto roku bylo v domech Sadristů údajně nalezeny zbraně i jejich součásti s výrobními znaky íránských zbrojovek.

Milice iráckého radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra mají údajně až 60 tisíc členů a jeho stoupenci pronikli do ochranky několika ministerstev.

V Basře ovládají policii.

 

 

Právě se děje

Další zprávy