Vatikán bude bojkotovat vzpomínku na holokaust

rak
12. 4. 2007 18:32
Spor s Izralem vypukl kvůli "válečnému papeži"
Izraelské muzeum holokaustu Jad Vašem je šokováno přístupem vatikánského velvyslance.
Izraelské muzeum holokaustu Jad Vašem je šokováno přístupem vatikánského velvyslance. | Foto: Reuters

Jeruzalém - Odkaz jednoho z nejkontroverznějších papežů komplikuje vztahy mezi Vatikánem a židovským národem i po více než 60 letech.

Vatikánskému ambasadorovi v Izraeli, arcibiskupovi Antioniu Francovi vadí, že jeruzalémské muzeum holokaustu Jad Vašem o takzvaném "válečném papeži" tvrdí, že byl v letech 1939-1945 apatický k vyhlazování židů.

Franco proto požádal ředitele muzea, aby popisek k fotografii změnil. Jinak nepřijde na ceremonii ke Dni památky mučedníků a hrdinů holokaustu. Ta se koná v Jeruzalémě každý rok a pravidelně se jí účastní velvyslanci a zástupci všech ambasád. Letos připadl Den památky na neděli.

"Pokud nebude popisek fotografie vyměněn, nemyslím, že je správné, abych do Jad Vašem šel," vzkázal arcibiskup.

Jad Vašem: jsme šokováni

Fotografii zařadilo muzeum do své expozice v roce 2005 poté, co prošlo rekonstrukcí. Text pod snímkem podle izraelských médií o papeži Piu XII. říká, že se "zdržel podepsání spojenecké deklarace, která odsoudila vyhlazování židů," a "ponechal si svou neutrální pozici po celou válku".

Zastánci Pia XII oponují, že během druhé světové války dělal pro záchranu židů, co mohl. Kritici ho naopak popisují jako antisemitu a germanofila. Před zvolením papežem působil v Německu jako vyslanec Vatikánu. 

"Jsme šokováni a zklamáni, že zástupce Vatikánu v Izraeli nechce respektovat památku holokaustu a nezúčastní se oficiální cermonie. To je v rozporu s výroky papeže (Benedikta XVI.)," stojí v oficiální reakci muzea, kterou přetiskl izraelský list Jediot Achronot.

Arcibiskup Antionio Franco není prvním, kdo si na umístění fotografie stěžoval. Už jeho předchůdce chtěl po muzeu, aby fotografii s kontroverzním popiskem stáhlo.

Od vedení Jad Vašem dostal jasnou odpověď: učiníme tak tehdy, pokud Vatikán otevře historikům archivy z doby druhé světové války. To Svatý stolec opakovaně odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy