Britští námořníci dorazili domů.Jsou na základně

Roman Staněk
5. 4. 2007 15:40
Podíveje se na cestu ze zajetí zpět ke svobodě
Íránský prezident (vpravo) před televizními kamerami vystrojeným vojákům (zády ke kameře) osobně popřál "hodně štěstí"
Íránský prezident (vpravo) před televizními kamerami vystrojeným vojákům (zády ke kameře) osobně popřál "hodně štěstí" | Foto: Aktuálně.cz

Londýn/Teherán - Patnáct britských námořníků zadržovaných v Íránu od 23.března se dnes vrátilo domů.

Přicestovali na londýnské letiště Heathrow pravidelnou linkou společnosti British Airways. Na ploše na ně čekal vojenský vrtulník, který je převezl na základnu v hrabství Devon.

Írán včera Brity propustil, na tiskové konferenci to oznámil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Sám se pak osobně s některými námořníky rozloučil.

Ahmadínežád ve svém projevu oslovil britskou vládu. "Žádám pana Blaira, aby těchto 15 osob nestavěl před soud za to, že přiznali, že se nacházeli v íránských vodách."

Prezident tak narážel na kritiku jednoho z britských velitelů, který počínání zajatých vojáků kritizoval.

Britský premiér Tony Blair, stejně jako americký prezident George Bush propuštění zajatých vojáků uvítali.

Pasáže Koránu i kritika Západu

Ahmadínežád také vyznamenal velitele, kteří Brity na moři zajali. Ve svém projevu prezident také kritizoval americkou invazi v Iráku a válku Izraele proti Libanonu.

Prezident během konference několikrát citoval pasáže z Koránu a proslov zahájil rozsáhlým popisem novodobých dějin Blízkého východu. Dnešním dnem se v Íránu slaví počátek nového perského roku.

Prezident také kritizoval země, které podle něj stojí za "bídou a utrpením dnešního světa."

"Invaze do Iráku byla založena na falešném předpokladu, že má země zbraně hromadného ničení. Jenže i teď okupační síly v Iráku zůstávají a lidé jsou stále zabíjeni," uvedl prezident.

Zadrženi, ale kde?

Zajatý britský voják ukazuje na mapě místo, kde byli zajati. Podle GPS navigace se měli několikrát pohybovat až 0,5 km v íránských vodách
Zajatý britský voják ukazuje na mapě místo, kde byli zajati. Podle GPS navigace se měli několikrát pohybovat až 0,5 km v íránských vodách | Foto: Reuters

Skupina 15 britských námořníků byla zadržena v Perském zálivu poté, co se údajně 23. března dostala do íránských vod. Íránci poté oznámili, že se britští vojáci k tomu, že se nacházeli v íránských vodách, přiznali.  

Britská vláda však celou dobu tvrdí, že se vojáci nacházeli v iráckých vodách, to potvrdila také irácká vláda. K propuštění vojáků vyzval Írán mimo jiné americký prezident George Bush.

"Britská vláda nemá dostatek odvahy říct svému lidu pravdu," uvedl Ahmadínežád.

Vojáci čelili obvinění ze špionáže, za kterou se v Íránu odsuzuje k trestu smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy