Írán vyslal raketu. Prvně do vesmíru

Red Zah, ČTK
25. 2. 2007 11:53
Teherán - Íránu se povedl test první kosmické rakety. Podrobnosti o jejím možném doletu, síle či době testu íránská státní televize neuvedla.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

"Tato raketa nese výzkumné materiály vyrobené ministerstvy obrany a vědy," prohlásil vedoucí střediska pro vesmírný výzkum Mohsen Bahramí.

Všechny testy byly podle něj provedeny v íránských průmyslových zařízeních v souladu s mezinárodními normami. "Smontování rakety provedli odborníci Střediska pro kosmický výzkum a Inženýrského střediska při ministerstvu zemědělství," upřesnil Bahramí.

AKTUÁLNĚ.CZ V ÍRÁNU
Autor fotografie: Jiří Kropáček

"Íránští odborníci byli schopni vyrobit řídící systém satelitu s plazmovým motorem. Tento systém umožní lepší manévrování satelitu a jeho vznětovou kapacitu," citovala televize zprávu ministerstva obrany. Systém podle něj může také řídit satelit na oběžné dráze po jeho vypuštění. 

Írán již dříve oznámil, že chce vyslat do vesmíru vlastní družice včetně několika komerčních. O svém projektu však zveřejnil jen velmi kusé informace. V roce 2005 nicméně ve spolupráci s Ruskem na oběžnou dráhu vyslal svůj první satelit.

Oznámení o vypuštění íránské rakety přichází v době, kdy mezi západními zeměmi a Teheránem panuje napětí kvůli íránskému jadernému programu.

Íránská vláda odmítá zastavit svůj jaderný program obohacování uranu, a to navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která proti Íránu zavedla omezené sankce.

Teherán ovšem tvrdí, že jeho program je ryze mírový a zaměřený na výrobu elektřiny, zatímco Západ se obává, že se snaží získat jadernou zbraň.

 

Právě se děje

Další zprávy