Expert: Ze Saddáma mučedník nebude

Přemysl Souček
6. 2. 2007 12:40
Praha - Poslední tři roky pracoval v Iráku, kde se zapojil do obnovy zničeného hospodářství. Přečtěte si on line rozhovor, jak se žije v Iráku.
František Fuksa při on line rozhovoru.
František Fuksa při on line rozhovoru. | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

V pravé poledne začal na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídat František Fuksa.

Původně vystudovaný jaderný fyzik v Iráku pobýval od roku 2004. Nejdříve působil jako poradce ministra energetiky v jihoirácké Basře, kde se pod jeho vedením postavily dvě menší elektrárny. Loňský rok pracoval jako poradce ministra energetiky v severoiráckém Kurdistánu.

Jako energetik však dvaašedesátiletý Fuksa v Iráku působil již dříve; poprvé v roce 1990. V průběhu války za osvobození Kuvajtu jej Iráčané s jeho kolegy zadržovali jako "živé štíty" proti spojeneckému bombardování.

Oslavy Saddámovy popravy v iráckém Nadžafu
Oslavy Saddámovy popravy v iráckém Nadžafu | Foto: reuters

"Účastnil jsem se tehdy výstavby nové továrny v Bagdádu. Po okupaci Kuvajtu nás prostě nepustili domů a pěstovali si nás tam pro vhodnou příležitost. Každého z nás si vyfotografovali policejním způsobem, na což jsem si vzpoměl před chvílí, když mě fotili v Aktuálně," zažertoval Fuksa.

Mnoho dotazů se týkalo americké přítomnosti v zemi i toho, jaký scénář vývoje Fuksa předpovídá. "Okamžité stažení vojsk by odstartovalo naplno občanskou válku a Kurdové by se oddělili. Na sektářské násilí se obávám funguje pouze tvrdá ruka...," napsal například expert.

Prosincovou popravu Saddáma Husajna sledoval v Kurdistánu: "Kurdové tancovali na oslavu v ulicích. Mučedník z něj nebude, tomu nevěřím. A samotná poprava byla na místní poměry velmi slušná."

Další odpovědi Františka Fuksy čtěte ZDE:

Odpovězeno: 06. 02. | 11:56Autor: Cestovatelka

Otázka: Dobrý den. Dá se vůbec v Iráku žít - jako cizinec? Musel jste všude chodit s bodyguardy? Neměl jste strach o život? Jak nebezpečné to tam pro vás bylo? Děkuji a mějte se dobře

František Fuksa : Žít se dá, ale chodit se dalo až za plotem objektů ve kterých jsme pobývali. K těm objektům se ale jezdilo pancéřovými vozy. To ale neplatí pro Kurdistán. Tam se dá chodit normálně. Párkrát mi šlo o život, ale to jsou jen krátké okamžiky:).

Odpovězeno: 06. 02. | 11:57Autor: Saddámův duch

Otázka: Byl jste ještě v Iráku při popravě Saddáma Husajna? Jak to na obyčejné lidi zapůsobilo? Já jsem rozhodně nebyl nějaký přívrženec, myslím si, že to byl diktátor a sadista. Ale ta poprava, to bylo cufíl... Nestane se z něho novodobý mučedník?

František Fuksa : Byl jsem v té době už v Kurdistánu a Kurdové tancovali na oslavu v ulicích. Mučedník z něj nebude, tomu nevěřím. A samotná poprava byla na místní poměry velmi slušná.

Odpovězeno: 06. 02. | 11:59Autor: Junior

Otázka: Dočetl jsem se, že vás zadržovali jako živý štít. Mohl byste popsat, jak se to tehdy seběhlo, jak jste se stal zajatcem, jak dlouho to celé trvalo a tak? Díky a držte se!

František Fuksa : Jako živý štít jsem fungoval čtyři měsíce v roce 1990. Účastnil jsem se tehdy výstvby nové továrny v Bagdádu. Po okupaci Kuvajtu nás prostě nepustili domů a pěstovali si nás tam pro vhodnou příležitost. Každého z nás si vyfotografovali policejním způsobem, na což jsem si vzpoměl před chvílí, když mě fotili v Aktuálně.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:01Autor: Taky fyzik

Otázka: Jak se jaderný fyzik ocitne v Iráku? Co vás to napadlo?

František Fuksa : Jsem energetik a elektrotechnik a dostal jsem se tam vlastně náhodou v roce 2003 v rámci týmu odborníků na rekonstrukci, který tam poslalo ministerstvo zahraničních věcí. V té době to ovšem nevypadalo tak nebezpečně.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:02Autor: Angelina

Otázka: Jaké jsou Iráčanky, sexy? A měl jste tam třeba románek?

František Fuksa : Je vidět, že jste tam nebyla:). V arabské části Iráku ženy moc nevidíte a když, tak pěkně v černém.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:05Autor: PK

Otázka: Aktuální situace v Iráku odsunula Kurdistán poněkud do pozadí. Jaký je nyní postoj Kurdů k dění ve zbytku Iráku? Směřují Kurdové k samostatnosti?

František Fuksa : Kurdové v současnosti akceptují jednotný Irák, mají podíl z ropných zisků na jiho země. Jsou připraveni se oddělit, pokud to bude nutné. Již nyní mají vytyčené a kontrolované hranice. Procházet se přes ně dá zatím bez problémů.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:06Autor: Lucie

Otázka: Dobry den. Zajimalo by me, jak obycejni Iracane snaseji a vyrovnavaji se s kazdodenni pritomnosti krvavych bombovych utoku? Dekuji za odpoved a preji hezky den. L

František Fuksa : Nechci říct, že si na to zvykli, samozřejmě je to všechny hodně znervózňuje, ale jinou možnost než s tím žít nemají. Pokud mohou tak emigrují do Kurdistánu nebo úplně do zahraničí.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:09Autor: Tomáš z Liberec

Otázka: Dobrý den, nepůsobí účast cizích jednotek, které nikdo nezval, na obyčejné Iráčany, jako u nás rok 1968? A co vlastně chtějí Iráčani sami v tuhle dobu, udělat si sami pořádek nebo své pomocí? Děkuji a hezký den

František Fuksa : Nikdo nemá rád cizí jednotky na svém území. Nicméně v Kurdistánu a v šíitských oblastech (což je větší část Iráku) byly cizí jednotky považovány za osvoboditele. Co Iráčené chtějí jako celek, není jasné. Zatím chce každá skupina něco jiného. Pokud se dohodnou, mohl by tam být mír. Bez jejich dohody to zahraniční jednotky nezvládnou. Sami Iráčané si v současné době pořádek v zemi neudělají.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:11Autor: LACO

Otázka: Jaký je skutečný postoj obyčejného obyvatelstva k okupantům? Tedy pardon, osvoboditelům.

František Fuksa : Odpovídal jsem již výše. Většina obyvatel nepovažuje zahraniční jednotky za okupanty. Mocichtiví šéfové různých partají a skupin však mají jiný názor a podle něj ovlivňují lidi.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:12Autor: Libor Šplíchal

Otázka: Jaký tam jsou žensky?

František Fuksa : Zajeďte se tam podívat. V muslimské části z nich moc neuvidíte:)

Odpovězeno: 06. 02. | 12:14Autor: Hanna K

Otázka: Vidíte nějaké řešení v Iráku a co si myslíte o umístění radaru v naší zemi? Děkuji za odpověď

František Fuksa : Buď se dohodnou, nebo se Irák rozpadne. A možná to nebude trvat ani příliš dlouho.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:16Autor: Michal

Otázka: Dobrý den.Dá se vůbec nejakým způsobem zastavit sektářské násilí v Iráku? čemu by pomohlo stažení spojeneckých vojáků??

František Fuksa : Okamžité stažení vojsk by odstartovalo naplno občanskou válku a Kurdové by se oddělili. Na sektářské násilí se obávám funguje pouze tvrdá ruka. Demokracie s ním těžko poradí. Tedy spíš neporadí.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:17Autor: Max

Otázka: Jak se Irák za poslední tři roky změnil?

František Fuksa : Kurdistán výrazně prosperuje, arabské provincie upadají. (Kurdistán jsou tři provincie na severu země, ostatních 15 jsou arabské.)

Odpovězeno: 06. 02. | 12:20Autor: Ferda Hulwath

Otázka: Myslíte, že to, co udělal Bush v Iráku stálo za to? Desetitisíce mrtvých, totálně zdevastovaná infrastruktura, sociální rozvrat. Byla to dobrá cena za odstranění Saddama? Já mám pocit, že i kdyby byl Saddam stokrát horší, takovou katastrofu, s jakou Bush "osvobodil" irácký lid, by nesvedl.

František Fuksa : Bush nic nezdevastoval. Všechno si udělali místní arabští domorodci. Bush jim k tomu "dal" příležitost. V celém jižním Iráku spojenecká vojska zničila pouze jeden transformátor. O to ostatní se zasloužili místní. Saddám si zasloužil co dostal.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:23Autor: Jiří Rakeš

Otázka: Jak se stavěli muslimové ve vašem okolí k ostatním náboženstvím a k jejich viditelným projevům? děkuji

František Fuksa : No, muslimové uznávají pouze muslimy. Útlak křesťanů je zřejmý v Basře, kde z několika tisíc křesťanských rodin zbylo jen několik stovek, biskup odjel do zahraničí (protože měl málo věřících), celkově se křesťané hromadně stěhují do Kurdistánu. Islámské právo šaríja začalo platit na univerzitě v Basře a neposlušné studentky jsou podle ní trestány, tedy bity.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:26Autor: Radek

Otázka: podle fiktivního průzkumu, kolik % občanů Iráku si přálo příchod vojsk aliance a kolik procent by si přálo jejich odchod? Děkuji, dobrý den.

František Fuksa : Podle složení obyvatel (20% Kurdů, 65% šíitů) si přes 80 procent lidí přálo příchod vojsk a osvobození od Saddámova útlaku. Nyní by si kromě Kurdů snad všichni přáli, aby vojska odešla. Jenže je jim jasné, že se rozběhne občanská válka a tu si nikdo nepřeje.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:27Autor: michal

Otázka: jak vnima americany obycejny iracan?co se stane kdyz americka armada odejde ze zeme,zvladne tento krok nynejsi vlada?co sunite?dekuji

František Fuksa : Už jsem odpovídal. Není v silách místní vlády to zvládnout. Sunnité se ještě plně nevyrovnali se ztrátou moci.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:33Autor: Hugo

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě jak běžný Iráčan pohlíží na Evropany? Jsou muslimové tolerantní k nasilí (myslím obyčejné lidi)?
Jak pohlíží běžný Iráčan na sebevražedné útoky, na vraždy ve jménu Aláha? Jaké vzory mají mladí lidé v Iráku a čím se baví? Jak tráví volný čas?
Děkuji za odpovědi.

František Fuksa : Kurdové k Evropanům mají evidentně pozitivní vztah, obyčejní Arabové je akceptují. Nezažil jsem negativní tendence obyčejných Iráčanů. Vraždy ve jménu Alláha jsou proti koránu a tito vrazi by měli jít do pekla. Takhle mi to vysvětlovali muslimští Kurdové. Mimochodem, sunnitští Arabové v Mosulu zabíjejí sunnitské Kurdy... Mladí v Kurdistánu tráví čas podobně jako naši mladí (hudba, zábava) samozřejmě omezené pití alkoholu a konzumace drog. V nebezpečných oblastech se především starají o přežití a obživu, takže té zábavy moc nemají. tedy nemají na ni čas. Všechny kluby v šíitských oblastech jsou navíc zavřené.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:34Autor: jan Petro

Otázka: Je to tam opravdu tak nebezpečné, jak to vypadá ve zprávách?

František Fuksa : Tam kde to bouchlo, tak ano. Nesmíte být v nesprávný okamžik na nesprávném místě. Na Kurdistán reportáže z Iráku neplatí.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:36Autor: Michal

Otázka: Dobrý den,
mám otázku máte informace o tom na jaké úrovni je v současné době gastronomie v Bagdádu?jak fungujou bývalé špičkové restaurace v hotelech,staví se tam nějaké nové hotely s účastí zahraničních investorů?
Děkuji

František Fuksa : Tam se nestaví. A obecně se nevyplácí shromažďování většího množství lidí, takže to pro restauratéry není dobrá doba. Rozvoj stavebnictví je naopak výrazný v kurdských provinciích.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:39Autor: Eva

Otázka: Dobrý den, máte můj obdiv. Máte rodinu? Pokud ano, neměli o vás strach? Vyznáváte islám? Pokud ne, jak se na vás dívali jako na jinověrce? Navázal jste s někým z místních lidí přátelství? Měla bych ještě tisíc otázek, ale na to tu není prostor :-)

František Fuksa : Rodinu mám a strach měla :). Islám nevyznávám. Šíité akceptovali moji pomoc při rekonstrukcích, takže ti příznivě. S Araby se nyní nelze přátelit, protože je z bezpečnostních důvodů nemůžete navštěvovat. Pokud to bylo možné, tak mě dva Iráčané navštěvovali v Basře v místě ubytování (jeden z nich kdysi studoval v Praze). V Kurdistánu jsem našel několik přátel.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:40Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den. Jaký je Váš názor na vyslání dalších amerických jednotek do Iráku? Vnímají i obyvatelé částí na jih od "Kurdistánu" Američany nadále jako osvoboditele? Děkuji za odpověď.

František Fuksa : Řekl bych, že je to jedno a možná poslední možné řešení, jak dosáhnout mírového stavu před tím než začne občanská válka naplno. Ostatní jsem odpovídal výše.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:43Autor: Lenos

Otázka: Věřím ve vědu a přírodu, ale ne ve pravém významu víry. Zajímalo by mě jak pohlíží Iráčané nebo vůbec muslimové na ateisty? Jsme pro některé skupiny opravdu tak "nestravitelní"?

František Fuksa : Já jsem s nimi o ateistech nebavil, takže nemohu říct. Automaticky nás tam berou jako křesťany. Nestravitelní jsme pro islamistické skupiny, které chtějí vládnout tvrdým a primitivním způsobem. Pro ty je nestravitelná celá euroamerická civilizace a kultura jako celek.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:46Autor: didi

Otázka: Hezky den,chtela jsem se zeptat, jestli je skutecne velky rozdil mezi Kurdistanem a Irakem. Jsem v kontaktu s kurdy a ti jsou hodne rozhorceni, kdyz je cely svet spojuje s irakem. Pro nas laiky je to to same, ale oni tvrdi, ze je veliky rozdil. Dekuji

František Fuksa : Rozdíl mezi mezi Kurdistánem a arabským Irákem je tak veliký, že se rozhořčení Kurdů nedivím. To, že nevidíme rozdíl je dáno zpravodajstvím, které si všímá pouze atentátů a násilí a nenavštíví krásnou přírodu v kurdských horách.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:47Autor: Ema

Otázka: Dobry den, co by podle vas prineslo Iraku vetsi dlouhodoby uzitek - ustup americkych jednotek z regionu anebo ponechani/posilne okupace? Dekuji za nazor

František Fuksa : Dlouhodobá okupace je z mnoha důvodů neperspektivní. Uvidíme, jak se projeví současná nová americká aktivita.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:49Autor: vlk

Otázka: Je dle Vas do budoucna mozne mirove souziti mezi Kurdy, sunnity a siity?

František Fuksa : O to se snaží křesťanský chaldejský biskup Raban v Dohúku. Založil vyšší střední školu kam dochází žáci všech vyznání a všech národností. Jeho cílem je, aby si na sebe zvykli a v budoucnu proti sobě neměli nepřátelský vztah. Na můj dotaz "co s těmi staršími" řekl, že u nich by neuspěl.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:50Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den chtěljsem se zeptat jak tam jsou dostupné zbraně třeba AK47?

František Fuksa : V roce 2003 se dal kalašnikov dal koupit mnohde jen za 50 dolarů. Teď nevím, ale myslím, že tyhle možnosti už skončily. V Kurdistánu jsem za celý rok neviděl žádný obchod se zbraněmi. Ale tam už snad každý zbraň má.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:52Autor: Michal

Otázka: Dobrý den.Jak vidíte osud Iráku?myslíte že během roku či dvou let se situace yklidní natolik abych mohl tuto zemi navštívit jako turista?

František Fuksa : Záleží na nové americké politice. Nicméně do Kurdistánu můžete jako turista již nyní, do Erbilu a Sulejmanie létají přímé linky z Evropy.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:53Autor: Lingvista

Otázka: Jak je to v Iráku jazykově? Domlouval jste se anglicky, nebo máte základy místního jazyka? Jak dlouho jste se učil?

František Fuksa : Komunikoval jsem pouze anglicky a znám pár základních kurdských slov. Vždy jsem měl s sebou tlumočníka.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:54Autor: Ema

Otázka: Chtěl bych se zeptat, jak místní kultura a islám přežila roky diktatúry a války. Jsou tam lidé většinou aktirvní muslimové, nebo se k islámu hlásí jen tak ze zvyku?

František Fuksa : Většina muslimů je aktivních. Saddámova diktatura byla jen kapkou v moři času, po který islám existuje, ta neměla na islám vliv.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:55Autor: Michal H.

Otázka: Jací jsou iráčané k turistům?jak se tedy chovají pokud na nákého narazí?hrozí nebespečí třeba únosu?

František Fuksa : V arabských částech turisté nejsou:) V Kurdistánu si turisty přejí, i místní televize na ně myslí.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:56Autor: Hana

Otázka: Myslíte si, že se měla americká vojska po svržení režimu SH co nejdříve stáhnout?

František Fuksa : Měla se stáhnout co nejdříve po zavedení pořádklu. Jenže ten tam pořád není.

Odpovězeno: 06. 02. | 12:59Autor: Cestování

Otázka: Jak je to s cestováním? V Iráku je velké množství památek na "úsvit civilizace" - Babylon, Erech, Kiš... Dá se na ta místa podívat? A jak to tam vypadá? Stihl jste mimo práci i nějakou kulturu?

František Fuksa : V Kurdiistánu cestovat můžete, ale odkrytých památek tam není mnoho. Dokud šlo cestovat na jihu, navštívil jsem tam všechny Mezopotamské (Eridu, Ur, Uruk, Lagaš, Girsu, El Obaid) a ostatní památky. A jak vypadají? 15 - 20 let se o ně nikdo nestral, leckde jsou viděl pozůstatky nelegálních vykopávek.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:01Autor: T. Jelínek

Otázka: Dobrý den, osobně obdivuje všechny, kdo se podílejí na podobných akcích:-) Chci se tedy zeptat, zda se může obyčejný člověk jako já také nějak zapojit:-) Popř. jakou cestou. Děkuji a přeji pěkný den:-)

František Fuksa : Zkuste to přes ministerstvo zahraničních věcí. V Erbilu funguje pobočka obchodního útvaru české ambasády v Bagdádu. Tam sedí jeden šikovný Kurd jménem Ghazi a ten je schopen lecos zajistit.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:02Autor: Kárl

Otázka: Zdravim,
chci se zeptat, jaká tam je situace na ulicích? Jestli je tam běžná jako tady, s tím, že tam jezdí obrněné vozy a vojáci se kulometama nebo jsou ulice i částečně vylidněné? A zažil jste na ulici nějakou střelbu?
Díky

František Fuksa : Je to tak, jak píšete. S tím, že v těch nebezpečných oblastech nejsou bezpečné ani jízdy obrněnými vozy. Ve městech ulice vylidněné nejsou, lidé prostě žijí. Nejvíc střelby bývá ve čtvrtek večer, kdy se většinou slaví svatby, protože v pátek mají volno.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:03Autor: Hanna K

Otázka: Jak velkou hrozbou by byl Irák dnes, kdyby tam nepřišli američané, bylo to tak vážné ohrožení? Diktátorských států je na světě hodně.. díky za odpověď

František Fuksa : Hrozbou by byl jak pro koho. To není otázka pro mě.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:04Autor: Petr

Otázka: "Buď se dohodnou, nebo se Irák rozpadne. A možná to nebude trvat ani příliš dlouho."

To je jako: Neřikám tak ani tak, ale na má slova dojde. :) Mohl byste prosím napsat víc o vašem pohledu na budoucnost Iráku?

František Fuksa : Odpovídal jsem už výše. Nezlobte se, čeká na mě ještě asi 30 otázek. Díky za pochopení, je to na velmi dlouhou debatu.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:06Autor: dana

Otázka: Krasne poledne,hodne by me zajimala situace v Kurdistanu. Jestli se tam jejich politika lepsi,jaci jsou Kurdi, jestli uz se zlepsil jejich skolsky system, vztah zeny k muzum atd. dekuji mockrat

František Fuksa : Kurdové se podle mě vydali správnou cestou. Mají dokonce instituce na zavádění demokracie, pracují na školském systému, ženy jsou tam i v policii, v politice (mají ministrini) a tak dále. Nemá to tam v těchto směrech nic společného s arabskými oblastmi.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:07Autor: Booczech

Otázka: Pane Fuksa, jakou reakci irackeho lidu by vyvolalo stazeni spojeneckych sil. Vas nazor

František Fuksa : Už jsem psal, že pokud by se stáhli nyní je to signál pro zahájení občanské války.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:08Autor: Michal H

Otázka: myslíte že Kurdistán se odpojí od Iráku?a bude jako samostatný stát?

František Fuksa : Je to velmi pravděpodobné.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:09Autor: Karel

Otázka: Myslíte, že by stávající znepokujující situaci vyřešila částečná územní autonomie znesvářených skupin?

František Fuksa : Myslím si, že by to mohlo být řešení. Problém je, kde udělat hranice těch autonomií. Situace je podobná jako v Bosně. Šíité a sunnité jsou leckde promícháni.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:10Autor: Saddam

Otázka: Jak jste se k takove praci dostal?

František Fuksa : Vyslalo mě ministerstvo zahraničních věcí v roce 2003 ve skupině expertů na rekonstrukci země.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:11Autor: Jirka

Otázka: Zdravím Vás. Zajimalo by mě, jestli iráčané alespoň z větší části věří, že to co se odehrálo za posl. šest let jim přinese lepší životní úroveň. (já v to moc neveřím)

František Fuksa : Nerozumím, comyslíte těmi šesti lety? Určitě Kurdové jsou o správnosti svého vývoje přesvědčeni myslím nezvratně.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:13Autor: JitaC

Otázka: Kdyby došlo k rozpadu Iráku - jak by se to odrazilo v rozdělení nerostného bohatství?

František Fuksa : To je hlavní důvod, proč se země ještě nerozpadla. Šíité by se oddělili, ale sunnité by tím přišli o ropu. Kurdistán také nemá dostatek již otevřených ropných zdrojů.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:15Autor: Andrea

Otázka: Dobrý den, jak Iráčané berou snahy USA a spojenců zavést v zemi "demokracii"? Chápu, že pro lidi v Iráku je asi nejdůležitější žít v relativně normální a svobodné zemi, ale spojují si takovou realitu s tím, o čem mluví USA? nebo to berou spíš tak, že se stávají loutkou západu? děkuji

František Fuksa : Náš styl demokracie se tam prosadí jen stěží. Normální lidé (tedy většina) si teď přejí především mír a klid. Bohužel místní politické elity chtějí urvat co se dá a za jakoukoli cenu.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:16Autor: Václav

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mě, do jaké míry je obraz Iráku, který známe z médií, podobný skutečnosti.

František Fuksa : Z médií známe jen to špatné, krvavé. Na severu, v Kurdistánu to vypadá docela jinak.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:17Autor: Michal H

Otázka: myslíte že Kurdistán se odpojí od Iráku?a bude jako samostatný stát?

František Fuksa : je to velmi pravděpodobné. Záleží na vývoji v blízké budoucnosti

Odpovězeno: 06. 02. | 13:18Autor: Jan Vitásek

Otázka: Je to pravda se sexuálním obtěžováním vězňů?

František Fuksa : Já jsem bohudík v žádné irácké věznici nebyl, takže nemohu říct.

Odpovězeno: 06. 02. | 13:22Autor: Petr

Otázka: Dobrý den. Chtěl jsem se optat, jak na Vás působí Irák, po těch zkušenostech, jaký jste tam zažil? A jak se Vám líbila kultůra?

František Fuksa : Je to celkem nezajímavá poušť s fantastickou starověkou historií. Viděl jsem z ní, co se v roce 2003 a 2004 dalo stihnout. Jestli se ptáte na místní zvyky, tance a podobně, tak s tím jsem v arabské části nesetkal. V Kurdistánu jsem navštívil pár oslav a svateb, což je zajímavé podívání, úplně jiné než u nás.Největší problémy jsem měl s jídlem: ubrus na koberci, bez stolu a bez židlí mi nevyhovoval.

 

Právě se děje

Další zprávy