Saddámův obhájce žádá svět o pomoc

Reuters, čtk, AP
28. 12. 2006 18:30
Bagdád - Hlavní obhájce iráckého exprezidenta Saddáma Husajna požádal světové politiky i organizace, aby zabránili vydání Saddáma iráckým úřadům.

Saddám byl odsouzen k trestu smrti a do několika týdnů má být popraven.

V době procesu ho střežili američtí vojáci na základně u Bagdádu. Podle obhájce Chalíla Dulajmího je Saddám válečný zajatec a mezinárodní konvence zakazují vydání těchto zajatců do rukou jejich odpůrců.

V souvislostech

FAKTA

  • Podle irácké ústavy musí rozsudky smrti ratifikovat prezidentská rada, tvořená prezidentem a dvěma viceprezidenty.
  • Podle práva už nemůže rozsudek zrušit ani zmírnit nikdo, ani prezident.
  • Současná hlava státu Džalál Talabání je odpůrcem trestu smrti, ale podpisem může pověřit jednoho ze svých zástupců.
  • Způsob popravy civilistů oběšením specifikuje irácký trestní zákoník z doby Saddámovy vlády. Metoda byla zavedena za britské správy Iráku po první světové válce. V září vláda zveřejnila záběry jedné takové popravy. Je na nich zachycena poprava 27 mužů, kteří byli oběšeni v jediný den. K oprátce je dovedli s rukama svázanýma za zády. Měli na sobě zelené kombinézy a přes hlavy kápě.
  • Trestní zákoník stanoví, že oběšení má být provedeno "ve věznici nebo na jiném místě".
  • Dějištěm poprav z minulého období bylo maximálně střežené místo na bagdádském severním předměstí Kázimíja. Američtí vojáci mu říkají Camp Justice. Odsouzenci zde na samotkách čekali na výsledek odvolacího řízení a ti, jejichž rozsudky odvolací instance potvrdily, pak byli odvedeni na šibenici, která je v objektu.
  • Vláda nechce rozdmýchávat politické napětí, takže není pravděpodobné, že by byl Saddám popraven veřejně.
  • Avšak mnoho lidí bude žádat důkaz o tom, že skutečně zemřel, podobně jako tomu bylo v případě jeho dvou synů. Američané je oba zabili v roce 2003 a těla pak ukázali novinářům, takže fotografie mrtvých byly zveřejněny.
  • Rodiny odsouzenců většinou dostanou informaci o dnu popravy týden předem a den před popravou mohou vykonat poslední návštěvu. Přejí-li si to, mohou dostat tělo a pohřbít je.

"Vyzývám všechny mezinárodní a právní organizace, generálního tajemníka OSN, Ligu arabských států a světové vůdce, aby zabránili americkým úřadům předat prezidenta iráckým úřadům," sdělil Dulajmí v rozhovoru s agenturou AP.

Saddám podle AP, která citovala nejmenovaného blízkého spolupracovníka iráckého premiéra Núrího Málikího, zůstane v americké vojenské věznici a Iráčanům bude vydán až den před popravou.

"Budou-li Spojené státy trvat na vydání prezidenta Iráčanům, bude to vážná strategická chyba, která vystupňuje násilí v Iráku a vyprovokuje ničivou občanskou válku," řekl Dulajmí.

Zástupce Málikího strany Hlas islámu sdělil, že si vláda přeje, aby Saddám byl popraven co nejdříve.

Ministr spravedlnosti Hášim Šiblí ve středu sdělil, že se čeká na podpis rozsudku, přičemž příslušná dokumentace již byly zaslána prezidentovu úřadu.

Iráčtí šíité si přejí, aby se poprava konala před muslimským svátkem oběti, tedy do soboty.

Podle práva by měl být Saddám popraven do 30 dní od 26. prosince, kdy rozsudek potvrdil odvolací soud.

Právník Isám Ghazaví, který byl v týmu Saddámových obhájců, sdělil, že termín popravy nelze žádným způsobem odhadnout. "Den prezidentovy popravy může předvídat pouze Bůh a (americký prezident George, pozn.red.) Bush," řekl právník.

Velký zájem o popravu

Mezitím se ovšem iráckým úřadům přihlásily stovky lidí, kteří mají zájem stát se popravčím bývalého iráckého prezidenta.

"Některé z žádostí přišly od Iráčanů v emigraci emailem. Mezi žadateli jsou i někteří vládní úředníci. Na druhé straně někteří zaměstnanci ministerstva spravedlnosti se obávají jakéhokoli podílu na popravě, protože se bojí, že se stanou terčem odvety," napsal ve čtvrtek britský deník The Times.

Podle deníku je ve věznici Abú Ghrajb "popravčí mašinérie" plně připravena, protože zde bylo od roku 2004 popraveno už asi 90 lidí.

Podle deníku The Daily Mirror bude poprava právě v tomto vězení pro Iráčany hluboce symbolická. Deník píše, že Saddám Husajn má ve své cele běžné věci pro každého vězně, od čtení po psací náčiní. Má prý ale také plně fungující teplou a studenou sprchu a skutečnou postel, nikoli jen vězeňské lůžko

 

Právě se děje

Další zprávy