Saddám na popravišti. Napsal Iráčanům

Red Zah
27. 12. 2006 13:25
Washington/Londýn - Saddám Husajn patří na popraviště, zní ze Spojených států. Trest smrti je příliš krutý, oponují Evropané.

Saddám Husajn má být během následujících čtyř týdnů pověšen. Člen Saddámovy obhajoby a bývalý katarský ministr spravedlnosti Nadžíb Nuajmí však řekl, že trest smrti nyní může zvrátit Saddámova rodina, pokud požádá současného prezidenta Džalála Talabáního o milost.

Současný prezident Džalál Talabání rozhodnutí o popravě zatím nepodepsal, ale bývalý diktátor se chystá na mučednicku smrt.

Dnes byl zveřejněn dopis, v němž se Saddám loučil s Iráčany. Napsal v něm, že je připraven se obětovat a stát se mučedníkem. Vyzval je k jednotě i k tomu, aby nechovali nenávist vůči okupantům. Mají si uvědomit, že k národu útočníků patří i ti, kdo Saddáma dobrovolně obhajovali u soudu.

Američané spokojeni

Bílý dům přivítal rozhodnutí soudu s povděkem. "Vláda teroru bude nahrazena vládou práva."

Stejně tak většina Američanů je vykonání hrdelního trestu nad Saddámem Američané nakloněna. Pro se jich vyslovilo 82 procent a jen 11 procent bylo proti.

Infobox

Trest smrti

Saddám Husajn, bývalý irácký prezident

Barzán Ibráhím Tikrítí, bývalý šéf tajné služby

Avád Ahmad Bandár, bývalý předseda revolučního soudu

Doživotí

Tahá Jasín Ramadán, bývalý viceprezident

Trest 15 let vězení

tři činitelé Husajnovy strany Baas

PROCES SE SADDÁMEM HUSAJNEM V DATECH

2005

  • 19. října - Před Iráckým speciálním soudem začal v Bagdádu soud se Saddámem a dalšími sedmi spoluobviněnými kvůli masakru 148 šíitů v městečku Dudžail (asi 80 kilometrů severně od Bagdádu) v roce 1982. Irácké ozbrojené síly tehdy přepadly město v odvetě za pokus o atentát na Saddáma. Saddám, který byl obviněn 17. července 2005, uvedl, že je nevinný.
  • 9. listopadu - Kolektiv Saddámových obhájců zpochybnil legitimitu soudu, který byl přejmenován na Nejvyšší irácký trestní tribunál. Příčinou zpochybnění byly předchozí útoky na obhájce, z nichž dva přišli o život (20. října byla unesen a zabit Saadún Džanabí, který obhajoval bývalého představitele strany Baas Aváda Bandara, 8. listopadu Ádil Zubajdí).
  • 5. prosince - Dva první svědci vypovídali otevřeně o zatýkání, mučení a vraždách v Dudžailu. Saddám řekl, že se popravy nebojí, a o den později poslal soud "k čertu".
  • 21. prosince - Saddám překvapivě prohlásil, že Američané jeho i ostatní obžalované ve vězení "bili a mučili".

2006

  • 23. ledna - Po demisi předsedajícího soudu Rizgara Muhammada Amína se jeho funkce ujal Kurd Raúf Rašíd Abdar Rahmán.
  • 29.ledna - Osmé stání procesu poznamenal chaos - čtyři z osmi obžalovaných včetně Saddáma, opustili soudní síň, Saddámův nevlastní bratr Barzán Tikrití označil soud za "čubčího syna".
  • 13. února - Saddám vyzval ke svržení amerického prezidenta George Bushe a stejně jako dalších sedm odsouzených tvrdil, že byl k účasti na soudním jednání přinucen. Barzán Tikrití bránil strážím uvést ho do soudní síně.
  • 14. února - Saddám a další dva z osmi souzených oznámili, že drží protestní hladovku. Saddám držel hladovku 11 dní.
  • 28. února - Prokurátor Džaafar Musáví předložil soud kopii dopisu, který podepsal Saddám. Exprezident v něm potvrzoval rozsudky smrti pro 148 šíitů v Dudžailu.
  • 1. března - Saddám přiznal, že nařídil soud nad osobami obviněnými z pokusu o atentát proti němu v roce 1982. Přiznal rovněž, že rozhodl o konfiskaci pozemků odsouzených, avšak trval na tom, že tato rozhodnutí nebyl zločin.
  • 17. dubna - Grafologové dosvědčili pravost podpisů Saddáma a jeho nevlastního bratra Barzána Tikritího na dokumentech souvisejících s masakrem desítek lidí v Dudžailu.
  • 15. května - Saddám vyslechl formální obžalobu, která zahrnovala vraždy, mučení žen a dětí a nezákonné zadržení 399 lidí při zákroku proti šíitům ve městě Dudžail. Odmítl přiznat vinu a trval na tom, že je stále prezidentem Iráku. Vinu odmítlo i zbývajících sedm spoluobžalovaných, kteří rovněž vyslechli své specifické žaloby.
  • 24. května - V procesu vypovídal jako svědek bývalý vicepremiér Tárik Azíz, který se na veřejnosti objevil poprvé od roku 2003, kdy se dobrovolně vydal Američanům. Zpochybnil oprávněnost procesu.
  • 30. května - Jeden ze svědků obhajoby prohlásil, že 23 osob ze 148 odsouzených v kauze Dudžail k smrti, je stále naživu a obvinil generálního prokurátora z údajného uplácení obyvatel Dudžailu s cílem získat svědectví proti Saddámovi.
  • 19. června - Státní prokurátor navrhl trest smrti pro Saddáma, jeho nevlastního bratra Barzána Tikrítího a někdejšího viceprezidenta Táhá Jasína Ramadána za zločiny proti lidskosti v kauze Dudžail.
  • 21. června - Zavražděn třetí člen Saddámovy obhajoby, Chámis Ubajdí. Saddám a další obvinění zahájili hladovku; drželi ji do 23. června.
  • 8. července - Saddám a tři další obžalovaní zahájili další hladovku na protest proti způsobu, jakým je veden proces, a proti zavraždění tří obhájců. Saddám byl 23. července odvezen do nemocnice, hladovku ukončil 26. července.
  • 21. srpna - V Bagdádu začal další proces se Saddámem, v němž je souzen za operaci Anfál proti Kurdům na severu Iráku v letech 1987 - 1988 (masakr si údajně vyžádal až 180 000 obětí).
  • 19. září - Novým předsedou soudu se stal šíita Muhammad Urajbí, jenž nahradil Abdalláha Ámirího, který byl odvolán kvůli neobjektivnosti.
  • 16. října - Oznámeno, že rozsudek v kauze Dudžail by měl být vynesen 5. listopadu.

Tony Blair sice potvrdil, že Británie trest smrti odmítá, rozhodnutí soudu "je přesto jasnou vzpomínkou na dobu totality a barbarských činů".

Mezi Evropany je nejvíce stoupenců provedení Saddámovy popravy mezi Brity (69 procent), následují Francouzi (58 procent), Němci (53 procenta) a Španělé (51 procent).

Z názorové shody vypadli jen Italové - Saddámovu exekuci si přeje jen 46 procent z nich, zatímco 48 procent je proti, citovaly agentury z průzkumu ústavů Novatris/Harris.

Ital hladoví. Odmítá popravu 

Šéf italské Radikální strany Marco Pannella se dokonce ve snaze zabránit popravě iráckého prezidenta Saddáma Husajna rozhodl zahájit protestní hladovku.

Prohlášení, které k hladovce Pannella vydal, vyzývá italskou vládu, aby "okamžitě mobilizovala mezinárodní společenství, aby popravě Saddáma Husajna zabránilo".

Pannella je přesvědčen, že "pokud Saddám zůstane naživu, může se stát nenahraditelným nástrojem k pacifikaci ozbrojených vrahů, kteří nyní beztrestně masakrují irácké obyvatelstvo, a k jejich postavení mimo zákon".

Předák italských radikálů také zdůrazňuje, že pokud bude Saddámova poprava vykonána, stane se "ostudným aktem nehodným demokratické země", tedy Iráku.

Poté, co irácký odvolací soud potvrdil verdikt nad Saddámem, italský ministr zahraničí Massimo D´Alema zopakoval tradiční postoj Říma, který odmítá jakékoli uplatňování hrdelních trestů.

Azíz bude svědčit pro Saddáma

Proti chystané popravě se vyslovil také obhájce bývalého vicepremiéra Tárika Azíze. Advokát Badí Izzat Árif tvrdí, že poprava má podle soudních pravidel následovat po třicetidenní lhůtě a nikoli v tomto období, jak uvedly úřady.

Azíz, který na svůj proces zatím čeká, chce podle Árifa svědčit v Saddámův prospěch v jeho druhém a stále otevřeném procesu, týkajícímu se genocidy Kurdů. "Azíz může odhalit velmi důležité skutečnosti, může dokázat zapojení mnoha zahraničních i domácích osobností" do kampaně Anfál, řekl Árif.

Podle jeho slov chce irácká vláda Saddámovu popravu urychlit právě proto, aby se vyhnula Azízově svědecké výpovědi.

 

Právě se děje

Další zprávy