Ztracení Židé jsou zpět. Po 27 staletích

Martin Novák Martin Novák
22. 11. 2006 14:30
Tel Aviv - Skupina Židů, považovaných za potomky jednoho ze ztracených kmenů Izraele, se vrací domů. 2 700 let poté, co je dle Bible vyhnali Asyřané.
V New Yorku se tento týden sešlo tři tisíce rabínů z celého světa.
V New Yorku se tento týden sešlo tři tisíce rabínů z celého světa. | Foto: Reuters

Příslušníky "ztraceného" kmene Menaše jsou Židé ze severovýchodu Indie. Ze svazových států Mizoram a Manípúr poblíž hranic s Bangladéší a Barmou.

Na letišti v Tel Avivu přistálo prvních padesát lidí, jejichž židovství schválili izraelští rabíni až po dlouhých diskusích. Někteří dlouho odmítali uznat, že se jedná o Židy, kteří zpřetrhali kontakt s domovinou před 27 staletími a usadili se až tak daleko od své původní vlasti.

Nejmladšímu novému přistěhovalci jsou dva týdny, nejstaršímu 84 let. Na převoz do Izraele čeká v Bombaji dalších 218 členů komunity, celkem žije na jihovýchodě Indie nadále asi sedm tisíc Židů.

Indičtí Židé, údajně potomci příslušníků ztraceného kmene Bnej Menaše.
Indičtí Židé, údajně potomci příslušníků ztraceného kmene Bnej Menaše. | Foto: Hinduunity.org

"Cesta letadlem trvala sedm hodin, ale jejich návrat trval celkem 2 700 let," řekl novinářům Michael Freund, jehož nadace Šavej Israel cestu indických Židů zaplatila.

Z Indie jako z Egypta

Část indických Židů žije také na opačné jihozápadní straně země ve svazovém státě Kérala.

"Je to jako zázrak. Připadám si, jako bychom byli vyvedeni Mojžíšem z Egypta," uvedla pro list Jerusalem Post třiadvacetiletá Nirit Pachuaová.

Nadace původně chtěla přesídlit mnohem více příslušníků židovské komunity, ale indická vláda si to nepřála. Podle některých aktivistů nadace měli Izraelci, připravující stěhování, problémy se získáním indických víz.

Na základě izraelského zákona o návratu má právo usadit se v zemi a získat její občanství každý Žid, který o to projeví zájem. Vrchní rabinát v Jeuzalémě však musí potvrdit, že se skutečně jedná o osobu židovského původu.

V minulosti měli problémy Židé z Etiopie, takzvaní falašové. Někteří ortodoxní rabíni dlouho odmítali myšlenku, že i v tomto případě jde o Židy, kteří se kdysi po odchodu ze zaslíbené země usadili až ve vzdáleném koutě Afriky.

Imigrace pokračuje

Izrael se z původního počtu 800 tisíc obyvatel v době svého založení v roce 1948 rozrostl už na více než šest milionů obyvatel, především díky imigraci Židů z celého světa.

K výraznému nárůstu počtu obyvatel došlo na začátku devadesátých let, kdy do Izraele zamířili po pádu komunistického režimu Židé z Ruska a dalších států bývalého Sovětského svazu.

 

Právě se děje

Další zprávy