Saúdové tvrdí, že Usáma 23.srpna zemřel

man
23. 9. 2006 14:17
Paříž/Rijád - Saúdská zpravodajská služba se domnívá, že Usáma bin Ládin zemřel 23.srpna v Pákistánu na tyfus.

Tvrdí to člen speciálního francouzského odboru pro boj s terorismem.

Francouze dnes cituje list L'Est Republicain. Saúdové prý materiál popisující smrt šéfa Al-Káidy předali francouzským kolegům a předevčírem jej dostal na stůl i prezident Jacques Chirac a premiér Dominique de Villepin.

Francouzské ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že dokument Paříž skutečně obdržela, ale odmítlo spekulovat o pravdivosti saúdských závěrů. Ministryně obrany Michele Alliot-Marieová zahájila vyšetřování, aby zjistila, jak se přísně tajná informace dostala do médií.

"Zpráva není nijak potvrzena, tudíž nemám žádný komentář," reagoval na zvěsti o Usámově smrti Jacques Chirac.

Saúdové vyčkávají, nic není potvrzeno

Saúdové se prý dozvěděli o smrti 4. září, dál se však snaží získat další podrobnosti.

Francouzský specialista nesdělil, zda a co vědí o možné smrti i Spojené státy. Saúdský zdroj je ale podle něj tradičně spolehlivý.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI

  • Internet - Důležité bojiště Al-Káidy

Pracovník bílého domu sdělil agentuře Reuters, že Washington v součané době není schopen informaci o skonu devětačtyřicetiletého teroristy vyvrátit ani potvrdit.

Zprávu zatím nelze ověřit. V minulosti se navíc objevilo hned několik informací o smrti či těžké nemoci Bin Ládina, který měl mít vážné problémy s ledvinami. Vždy se jako nepravdivé.

Teorii o smrti saúdského teroristy například světu dlouho prezentoval pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. Nicméně tentokrát reagují Pákistánci opatrně. "Nemáme žádné zprávy o bin Ládinově smrti. Nemohu to potvrdit," řekl agentuře Reuters mluvčí pákistánského ministerstva vnitra.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf.
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. | Foto: Reuters

USA a další západní země se domnívají, že nejpravděpodobnějším úkrytem lídra Al-Káidy je těžko přístupná hornatá oblast na východě Pákistánu u hranic s Afghánistánem.

Tam unikl na konci roku 2001 z afghánského jeskynního komplexu Tora Bora před postupujícími americkými jednotkami.

Poslední video je dva roky staré

Nasvědčuje tomu fakt, že televize Al-Džazíra dostává videokazety a audiokazety s nahrávakmi projevů bin Ládina prostřednictvím kurýra v pákistánské metropoli Islámábádu.

Poslední videokazeta s jeho proslovem se objevila na konci roku 2004. Poté se na audiokazetách se začal častěji objevovat muž čílso 2 Al-Káidy, Egypťan Ajmán Zavahrí.

 

Právě se děje

Další zprávy