Libye žádá pro bulharské sestry smrt

man
29. 8. 2006 12:52
Tripolis - V procesu s pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem, kteří byli v Libyi obviněni z šíření viru HIV, dostala slovo obžaloba.
Matka jedné z bulharských sester, které stanuly před soudem v libyjském Tripolisu.
Matka jedné z bulharských sester, které stanuly před soudem v libyjském Tripolisu. | Foto: Reuters

Požádala soud o trest smrti pro všechny obviněné.

Sedm let ve vazbě

Proces s Bulharkami a Palestincem se vleče už sedm let, mnohokrát byl odročen. Bulharská vláda se snaží sestry osvobodit za pomoci Evropské unie. Brusel libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu pohrozil, že odsouzení Bulharek by mělo za následek zhoršení vztahů s Unií.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Bulharky v Libyi mají šanci na záchranu
  • Bulharky si na verdikt o životě počkají
  • Kaddáfího Libye bohatne, svobodou šetří

Šestice zdravotníků čelí obvinění, že nakazila virem níce než 400 libyjských dětí. Přibližně 50 z nich zemřelo.

"Dopustili se krutého činu, je to humanitární katastrofa. Žádáme trest smrti," řekl žalobce Umar Abdalchálik.

Bulharky tvrdí, že jsou nevinné a proces je vykonstruovaný. Podle nich se děti v nemocnici ve městě Benghází nakazily transfúzí ještě dříve, než tam sestry z balkánské země začaly pracovat. Některé z Bulharek se dříve k činu doznaly, ale později vypověděly, že byly k výpovědi přinuceny bitím a výhrůžkami.

Proces provázejí početné demonstrace, na nichž příbuzní nakažených dětí i další lidé žádají tvrdé potrestání všech šesti obžalovaných.

Pozůstalí chtějí vysoké odškodné

Libye se teprve v roce 2004 zbavila mezinárodních sankcí, které na ni uvalila OSN kvůli atentátu nad Lockerbie v roce 1988. Výbuch letadla společnosti PanAm tehdy naplánovala a provedla libyjská tajná služba.

Před třemi lety libyjský vůdce Muammar Kaddáfí oznámil, že se vzdává tajného jaderného programu. Poté s ním obnovily diplomatické vztahy i Spojené státy.

Proces s Bulharkami libyjský "návrat" na mezinárodní scénu komplikuje. Tripolis uvedl, že Bulharky budou volné, pokud vyplatí rodinám pozůstalých a postižených odškodné v celkové výši pěti a půl miliardy dolarů. Vláda v Sofii to odmítla.

Soud byl dnes znovu odročen na 5.září. Pokud tribunál shledá Bulharky a Palestince vinnými, hrozí jim zastřelení popravčí četou.

 

Právě se děje

Další zprávy