Živě: Vojáci se vrací, po válce piknik

Martin Novák Martin Novák
16. 8. 2006 13:00
Metulla (izraelsko-libanonská hranice) - Vojáci v trenýrkách, povalující se výstroj, ztichlí obrněnci. Sledujte s naším zpravodajem odsun vojáků. Uvnitř: MAPA

Izraelské tanky a obrněné vozy míří po silnici oběma směry. Zvířený prach zakrývá vojáky posedávající v hloučcích na chodnících, v polích i na okraji ovocných sadů.

Vojáci u hranice už mají podle všeho pohov.
Vojáci u hranice už mají podle všeho pohov. | Foto: Martin Novák

V Metulle - městečku posazeném přímo na izraelsko-libanonské hranici - nastal klid zbraní.

Právě tady byla v době pozemní ofenzívy hlavní izraelská základna pro tažení do nitra Libanonu. Teď je naopak Metulla branou, kterou se vojáci po vyhlášení příměří vracejí domů.

Příměří je vidět na první pohled.

Někteří vojáci chodí po městě bosí nebo jen v trenýrkách, pokuřují cigarety, pijí kávu v dosud jediné znovuotevřené restauraci, piknikují pod stromy.

Těžký život odříznuté Metully

Metulla byla palbou Hizballáhu a poté izraelskou ofenzívou odříznuta od okolního světa. Vláda dokonce uvažovala, že město evakuuje.

"Jídlo zatím ještě nemáme. Jenom pití, maximálně trochu zeleniny," hlásí servírka. Jako jedna z mála v Metulle zůstala. Jinak tady kromě vojáků místní obyvatele není vidět.

Zatímco na druhé straně hranice se Libanonci rychle vracejí zpět do svých domovů, mnoho z půl miliónu Izraelců, kteří uprchli před kaťušemi, zatím vyčkává.

Vítejte s průstřely.
Vítejte s průstřely. | Foto: Martin Novák

Výjimkou tvoří thajští dělníci, kteří zde před válkou pracovali jako námezdní síly v ovocných sadech. Zůstali. Neměli kam jít.

Sto metrů k Hizballáhu

Metulla je jakýsi palec, zabodnutý do libanonského území. Je sevřena Libanonem ze tří stran; pouze úzký pás na jih vede směrem do Izraele. Nejbližší domy jsou vzdáleny od hraničního plotu ani ne sto metrů.

Ve stejné vzdálenosti začíná na druhé straně hranice vesnice Kfar Kila, kde až do začátku izraelské pozemní ofenzívy vlály žluté vlajky Hizballáhu.

Z libanonského území kousek od izraelské vesnice Metulla stoupá dým.
Z libanonského území kousek od izraelské vesnice Metulla stoupá dým. | Foto: Martin Novák

V Izraeli je v rámci možností Metulla považována za středisko zimních sportů.

Stojí tu jeden z mála izraelských hokejových stadionů a hotel ze stylovým názvem Alaska Inn, kde teď bydlí pouze novináři.

Teď ale na turistiku a sporty není pomyšlení.

"V Metulle tolik raket nedopadlo. Právě proto, že je těsně za hranicí. Kaťuše ji prostě přelétávaly. Hůře na tom byly vesnice o něco dál ve vnitrozemí," říká jeden z vojáků, užívajících si v Metulle první dny příměří. "Tady ale v prvních dnech z libanonské strany plotu někdo střílel z ručních zbraní," upozorňuje.

Foto: Aktuálně.cz

Jablka pod pásy tanků

Válka se také podepsala za živobytí místních obyvatel. Metulla je pověstná jako místo, kde se pěstuje kvalitní víno a jablka.

Sklizeň však měla začít právě v době, kdy vypukla válka. Teď už je na sběr pozdě, z letošní úrody nebude téměř nic.

Část zničily požáry, způsobené kaťušemi. Část skončila pod pásy izraelských tanků při tažení do Libanonu.

Izraelský ministr zemědělství Šalom Simon tvrdí, že pole a sady se budou vzpamatovávat z války na celém severu země tři až pět let.

Podle vlády stála válka Izrael celkově - včetně nákladů na armádní operace, škod způsobených bombardováním a očekávaným poklesem ekonomiky - přes 23 miliard šekelů.

Tedy více než 125 miliard korun.

AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ:

Izraelští vojáci oslavují, že se šťastně a ve zdraví vrátili z Libanonu domů.
Izraelští vojáci oslavují, že se šťastně a ve zdraví vrátili z Libanonu domů. | Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy