Libanonec on-line: Izrael je nepřítel

Redakce Aktuálně.cz
11. 8. 2006 15:15
Praha - Na území Libanonu i hlavní město Bejrút už měsíc padají izraelské bomby. Jak se s tím dá žít? Co cítí obyčejní lidé?
Wafik Tahtah
Wafik Tahtah | Foto: Ludvík Hradilek

Pan Wafik Tahtah, který byl hostem on-line rozhovoru, pochází přímo z jihu Libanonu. Tedy z míst, kde probíhají nejtěžší boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci Hizballáhu.

Žijí tam jeho přátelé, rodina přesídlila do Bejrútu. "Naštěstí žijí v části, která dosud nebyla zasažena izraelskými raketami. Díky tomu jsem zatím nemusel řešit, jak dostat mé nejbližší z Libanonu pryč - třeba k nám do Česka," říká Wafik Tahtah.

Na nynější konflikt se dívá nesmířlivě. "Jsem z jedné vesnice, která je vzdálena tři kilometry od hranice s Izraelem... Ideologická politika Izraele je okupování a rozšiřování se na cizí území. Pokud to bude takto i nadále, nikdy nebude mír a vnímáme to jako hrozbu," řekl v on-line rozhovru.

Sám přišel do Československa v roce 1982 na studie. Rodák z Bejrútu absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou.

Poté, co získal titul inženýra, zůstal na univerzitě jako odborný asistent.

V Česku si našel manželku. "Tehdy jsem pochopil, že jako asistent nemůžu na škole dál působit, protože bych rodinu neuživil," říká otec dvou děvčátek starých pět a osm let.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH
  • IZRAELSKÁ VÁLKA DEN PO DNI
    Deník Aktuálně.cz pro vás izraelsko-libanonskou válku sleduje den po dni v on-line reportážích, analýzách a rozhovorech. Projděte si Speciál.

Od té doby se věnuje obchodu; pracuje pro firmu specializovanou na sportovní potřeby.

Do Libanonu jezdí s rodinou pravidelně každý rok na tři až čtyři týdny. "Pořád je to má rodná země; situaci sleduji každý den," říká. 

Je přesvědčen, že málokdo v Libanonu dokáže pochopit sílu, s níž Izrael vstoupil do bojů s ozbrojenci Hizballáhu. "Izrael je náš nepřítel a obyčejní lidé vnímají tento fakt. S tím se těžko někdo vyrovná v krátké době. Obzvláště teď po úplném zničení infrastruktury Libanonu..." prohlásil během on-line rozhovoru.

ODPOVĚDI WAFIKA TAHTAHA ČTĚTE ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy