Válka zabíjí. I falšující novináře

Reuters, pat
8. 8. 2006 8:30
Londýn - Proslulá agentura Reuters stáhla ze svého servisu 920 snímků, které pro ni z války nafotil libanonský reportér. Byly záměrně upravované.
Fotografie tak, jak ji agentura Reuters vydala poté, co stáhla tu původní záměrně upravenou libanonským reportérem. Na ní byl kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem úmyslně ztmaven.
Fotografie tak, jak ji agentura Reuters vydala poté, co stáhla tu původní záměrně upravenou libanonským reportérem. Na ní byl kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem úmyslně ztmaven. | Foto: Reuters

Agentura se k tomuto zásadnímu a neobvyklému kroku rozhodla poté, co při kontrole zjistila, že její libanonský spolupracovník zfalšoval dvě fotografie.

Na problém s fotografiemi ji přitom jako první upozornili bloggeři provozující stránky, které se zaměřují na mediální manipulaci ve zpravodajství o probíhajícím konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh.

Fotoeditor agentury Tom Szlukovenyi označil přijaté opatření za preventivní, zdůraznil však, že Reuters ztratil důvěru v celou práci Adnana Hadždže. "Neexistuje vážnější porušení standardů Reuters ze strany našich fotografů, než je záměrná manipulace s pořízeným snímkem," uvedl v oficiálním stanovisku Szlukovenyi.

Agentura se za incident omluvila a zároveň oznámila, že ještě dál zpřísňuje editorskou kontrolu fotografií určených k publikaci. Poslední slovo nyní bude mít vždy službu konající šéfeditor v centrále fotooddělení Reuters.

Tím, že byly snímky vyřazeny z databáze, není možné jejich nové zakoupení k další publikaci.

Reuters s Adnanem Hadždžem ukončil spolupráci v neděli. Agentura přišla na to, že snímky pořízené po izraelském leteckém útoku na předměstí Bejrútu, byly upravené pomocí Photoshopu tak, aby na nich byl vidět mohutnější a tmavší kouř.

Snímek tak, jak jej agentuře Reuters zaslala libanonský spolupracovník a jak jej také ve svém servisu původně vydala. Kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem je na něm záměrně ztmaven.
Snímek tak, jak jej agentuře Reuters zaslala libanonský spolupracovník a jak jej také ve svém servisu původně vydala. Kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem je na něm záměrně ztmaven. | Foto: Reuters
Fotografie tak, jak ji agentura Reuters vydala poté, co stáhla tu původní libanonským reportérem záměrně upravenou. Na ní byl kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem úmyslně ztmaven.  Agentura ji stáhla ze servisu.
Fotografie tak, jak ji agentura Reuters vydala poté, co stáhla tu původní libanonským reportérem záměrně upravenou. Na ní byl kouř stoupající z budov zasažených na předměstí Bejrútu izraelským letectvem úmyslně ztmaven. Agentura ji stáhla ze servisu. | Foto: Reuters

Zahájené vyšetřování ukázalo, že ze strany fotografa nešlo o první falzifikaci. Podobným způsobem Hadždž upravil i svůj snímek z 2. srpna, když na něm úmyslně zvýšil počet světelných raket vypuštěných  izraelským bombardérem z jedné na tři.

Adnan Hadždž pracoval pro agenturu Reuters jako fotoreportér na volné noze od roku 1993 do roku 2003. Znovu s ní začal spolupracovat opět v dubnu 2005. Většinou fotografoval sportovní události, mnohé z nich mimo Libanon.

Hadždž během včerejška nezvedal telefony a nemohl tak na vznesená obvinění reagovat.

 

Právě se děje

Další zprávy