Šéf Hizballáhu: Spustíme totální válku

pat, Reuters
15. 7. 2006 11:12
Bejrút - Izraelci zničili sídlo šéfa Hizballáhu, ten slíbil otevřenou válku. Podporu mu slíbila syrská vládní strana. Uvnitř: INTERAKTIVNÍ MAPA, ZPRAVODAJSTVÍ DEN PO DNI, TEST
Vojáci izraelské 155. mobilní artilerie ostřelují jižní Libanon ze stanoviště v Zauře.
Vojáci izraelské 155. mobilní artilerie ostřelují jižní Libanon ze stanoviště v Zauře. | Foto: Reuters

Izrael spustil v sobotu dopoledne další ostrou palbu na cíle v Gaze, stíhačky zasypávají střelami stále i Libanon. Vůbec poprvé od středečního vypuknutí bojů dnes letectvo začalo ostřelovat okolí města Tripolisu asi 90 kilometrů severně od Bejrútu.

Cílem byl pahorek Terbol, který se tyčí nad Tripolisem, druhým největším libanonským městem. Na Terbolu se nachází nepoužívaný výcvikový tábor libanonské armády.

Libanonec prchá z benzinové stanice v Saidě na jihu Libanonu, která vybuchla po zásahu izraelskou raketou.
Libanonec prchá z benzinové stanice v Saidě na jihu Libanonu, která vybuchla po zásahu izraelskou raketou. | Foto: Reuters

Přibývají oběti: V oblasti Hermelu na severovýchodě Libanonu byli zabiti tři civilisté. Čtvrtou obětí je Egypťan, který přišel o život při náletu v jižním Libanonu. Při explozi u čerpací stanice při jižním vjezdu do přístavu Sajdá byli spolu s ním zraněni tři další lidé.

Pátou a zatím poslední dosavadní dnešní obětí je pak muž, který zemřel při výbuchu domu ve městě Gaza. Při akci bylo dalších osm civilistů zraněno.

Podle izraelské armády byl dům v Gaze bombardován proto, že jej Hizballáh užíval k výrobě zbraní i k jejich skladování, včetně raket. "Exploze byla velmi silná kvůli všem těm výbušninám uvnitř," řekla armádní mluvčí. "Víme, že se v domě nacházeli ozbrojenci Hamasu a pracovali na výrobě rakety." Zabit byl údajně člen radikálního vládního hnutí Hamas.

Zraněni však byli podle palestinských zdravotníků většinou lidé, kteří se v době náletu nacházeli před domem, mezi nimi jeden kojenec a větší dítě.

Noční útok na sídlo Nasralláha

Krátce po půlnoci pak Izraelská letadla zaútočila na budovy palestinských ministerstev v centru Gazy. Budovy byly těžce poškozeny, palestinské zdroje však uvedly, že se útoky obešly bez obětí.

V pátek před tím se izraelskému letectvu se podařilo zničit bejrútské sídlo šéfa hnutí Hizballáh Hassana Nasralláha. Ten na důkaz toho, že útok přežil, vystoupil vzápětí prostřednictvím telefonu v televizi a slíbil Izraeli otevřenou válku. Varoval zároveň, že Hizballáh zasáhne hluboko na území židovského státu. Kdy byl záznam jeho prohlášení pořízen, není zatím jasné.

Na libanonskou metropoli Bejrút dál dopadají izraleské rakety.
Na libanonskou metropoli Bejrút dál dopadají izraleské rakety. | Foto: Reuters

"Chtěli jste otevřenou válku, budete ji mít. Bude to válka na všech úrovních, od Haify dál," řekl dramatickým hlasem Nasralláh.

Hizballáh nyní může počítat se Sýrií. Agentura Reuters s odvoláním na prohlášení syrské vládní strany Baas uvedla, že Damašek bude podporovat organizaci Hizballáh a Libanon proti izraelským útokům.

V noci se Hizballáhu podařilo zasáhnout jednu z izraelských lodí, které u pobřeží Libanonu vynucují námořní blokádu země. Izraelská armáda přiznala, že jedno plavidlo bylo poškozeno; ještě hořící jej námořníci dotáhli do přístavu v Haifě.

Později televize Al-Džazíra s odvoláním na zdroje Hizballáhu uvedla, že se po útoku na loď pohřešují čtyři izraelští vojáci.

Tělo jednoho z těchto vojáků podle izraelské televize už armáda nalezla.

Izrael:Unesení vojáci žijí

Armáda také v pátek večer oznámila, že oba její vojáci zadržovaní hnutím Hizballáh i ten, kterého unesli palestinští ozbrojenci, jsou naživu a "přiměřeně zdrávi". Bližší podrobnosti o jejich stavu jí údajně nejsou známy.

Jen krátce poté, co se Libanoncům podařilo opravit jednu z přistávacích drah bejrútského letiště, zasáhly ji znovu bomby izraelského letectva. Šlo už o třetí útok Izraele na jediné mezinárodní letiště v Libanonu v průběhu dvou dní. Izrael se cíleně zaměřuje na infrastrukturu země. Kromě letiště zasáhl také sklad pohonných hmot elektrárny či klíčovou komunikaci spojující Libanon se sousední Sýrií.

Intenzivnímu bombardování byla vystavena také jižní předměstí Bejrútu, která jsou považována za baštu hnutí Hizballáh, které ve středu uneslo v příhraniční oblasti dva izraelské vojáky a spustilo tak současnou krizi.

Podívejte se v interaktivní mapě na místa, která zasáhly jak izraelské, tak libanonské rakety. Pod grafikou najdete pokračování článku včetně fotografií unesených Izraelců.

Libanon hlásí přes šedesát mrtvých

Z předměstí byly evakuovány desítky cizinců. Svědci uvedli, že dva místní obyvatelé zemřeli ve svém autě poté, co projížděli přes most ve chvíli, kdy ho zničilo izraelské letectvo.

Celkově si už dvoudenní izraelská operace vyžádala v Libanonu přes šedesát lidských životů.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI O OFENZIVĚ V GAZE:

  • Ofenziva v Gaze: Mrtvých přibývá
  • Izraelci řeší dilema: čekat či zaútočit?

UNESENÍ VOJÁCI

  • Rezervní vojáci a studenti univerzity v Haifě Ehud Goldwasser (31) z Naháríje a Eldad Regev (26) z Kirjat Motzkin padli Hizballáhu do rukou při hlídce na izraelsko-libanonské hranici.

INTERVIEW

Ministr obrany Amir Perec oznámil, že jeho země se rozhodla "rozbít" Hizballáh. Izrael dává najevo, že tím chce změnit "pravidla hry" v celé oblasti, což je kromě osvobození zajatých vojáků hlavním cílem jeho vojenské operace.

Sílící izraelská ofenziva zatím přiměla libanonskou vládu k tomu, že stále hlasitěji volá po příměří. Premiér Fuád Siniora dokonce vyzval Spojené státy, které jsou hlavním spojencem Izraele, aby pomohly příměří dojednat.

Bush: Na Izrael tlačím

Americký prezident George Bush v telefonickém rozhovoru Siniorovi řekl, že vyvíjí na Izrael maximální tlak, aby omezil škody působené Libanonu a vyhnul se obětem mezi civilním obyvatelstvem. Již ve čtvrtek vyjádřil Bush v Berlíně obavy, aby izraelské akce neoslabily libanonskou vládu a křehkou demokracii v zemi.

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přislíbila, že udělá vše pro to, aby se podařilo příměří dosáhnout. Na popud Libanonu se sešla na mimořádném jednání Rada bezpečnosti OSN. Jednání však ukončila, aniž by požádala o příměří, o což Libanonci usilovali.

Izraelská ofenziva se jinak setkává ve světě s čím dál silnějším odsouzením. Velmi ostře ji v projevu při oslavách pádu Bastilly kritizoval francouzský prezident Jacques Chirac, když ji označil za nepřijatelnou. Podle Vatikánu se jedná o útok na suverénní a svobodný národ.

V Izraeli dva mrtví a přes sto zraněných

Hnutí Hizballáh diplomatickou snahu libanonské vlády do značné míry ignoruje a odpovídá na izraelskou vojenskou akci ostřelováním měst na severu Izraele. I tam roste počet obětí, podle posledních informací už bylo zasaženo šest měst a počet zabitých Izraelců stoupl na deset.

Mluvčí izraelské armády prohlásil, že během pouhých třiceti minut dopadlo do Izraele na třicet raket. Jedna z raket zasáhla také třetí největší izraelské město Haifu.

V důsledku napětí na Blízkém východě došlo na světových trzích k růstu ceny ropy, která dosáhla rekordní úrovně.

Mezi evakuovanými byli i dva Češi

Krátce před třetím náletem vzlétly z bejrútského letiště čtyři prázdné stroje libanonské společnosti Middle East Airlines. Přemístily se do bezpečí do jordánského Ammánu.

Zničené čtvrti libanonského Bejrútu
Zničené čtvrti libanonského Bejrútu | Foto: Reuters

Podle agentury AFP, která se odvolává na libanonský vládní zdroj, bylo naproti tomu šest letadel přemístěno na Kypr. Pět z nich podle tohoto zdroje patří letecké společnosti a šesté byl soukromý stroj libanonského premiéra Fuáda Siniury.

Kypr už ve čtvrtek evakuoval z Libanonu přes Sýrii přes sto lidí, včetně dvou Čechů. Ve skupině, kterou na Kypr z Damašku přepravil vládní letoun, byli kromě nich a Kypřanů i Britové a Francouzi.

Izrael v pátek omezil svou vojenskou operaci v Gaze, jejímž cílem je vysvobození vojáka Gilata Šalita, který byl unesen ozbrojenci z hnutí Hamas ještě před zajetím dvou izraelských vojáků na hranici s Libanonem.

Izraelci oznámili, že se stahují z centrální části pásma Gazy. Izraelské letectvo přesto pokračovalo v ostřelování řady cílů v různých částech Gazy. Izraelské tanky podle některých zpráv postoupily hlouběji na jihu pásma Gazy.

PŘEČTĚTE SI ZPRAVODAJSTVÍ O IZRAELSKO-LIBANONSKÉM KONFLIKTU Z PŘEDCHOZÍCH DNÍ

Agentura Reuters informovala o tom, že izraelská armáda už v reakci na aktuální situaci začala mobilizovat rezervní jednotky.
Agentura Reuters informovala o tom, že izraelská armáda už v reakci na aktuální situaci začala mobilizovat rezervní jednotky. | Foto: Reuters
Izraelská střelba na libanonské pozice.
Izraelská střelba na libanonské pozice. | Foto: Reuters
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy