Američané ukázali tělo Zarkávího

Red Zah
8. 6. 2006 19:37
Bagdád - Osobně stínal hlavy rukojmích, má na svědomí stovky životů. Nakonec ho potkal osud jeho obětí. Uvnitř: INTERAKTIVNÍ GRAFIKA, GALERIE, MAPA A VIDEO
Američané na tiskové konferenci zveřejnili záběry mrtvého těla Abú Músy Zarkávího.
Američané na tiskové konferenci zveřejnili záběry mrtvého těla Abú Músy Zarkávího. | Foto: Reuters

Nejhledanější terorista v Iráku, vůdce tamní odnože Al-Káidy Abú Músá Zarkáví byl zabit. V Bagdádu to oznámil irácký premiér Núrí Málikí.

Americké ozbrojené síly pak na odpolední tiskové konferenci zveřejnily fotografii s tělem mrtvého Zarkávího. A také video, na němž je vidět útok dvou stíhaček F-16 na dům, kde se Zarkáví nacházel. Budovu zasáhly dvě bomby vážící 227 kilogramů.

Projděte si "klik po kliku" nejvýznamnější okamžiky v Zarkávího teroristické "kariéře".

Velitel amerických jednotek v Iráku George Casey na tiskové konferenci oznámil, že tělo Zarkávího už bylo identifikováno, a to pomocí otisků prstů i obličeje. Informace o smrti vůdce iráckého odboje Abú Musy Zarkávího následně potvrdila také teroristická organizace Al-Kájda na svých webových stránkách.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Zarkávího vliv sahá i do Evropy
  • Jde o křižácké tažení, řekl Zarkáví
  • Druhý muž al-Káidy: USA v Iráku zlomeny

Zarkáví zabit včera u Bákuby. Během schůze

Jordánec, na jehož hlavu vypsaly Spojené státy odměnu 25 milionů dolarů, byl podle americké televize ABC zabit při společné operaci iráckých a amerických jednotek. Americké vrtulníky podle ní zaútočily na dům poblíž Bákuby, 65 kilometrů severně od Bagdádu. K útoku došlo ve středu kolem šesté hodiny večer místního času.

"Zarkáví byl nejdříve zraněn, poté ho Američané objevili a předali Iráčanům. Na svá zranění posléze zemřel," informovala televize ABC.

Při akci bylo společně se Zarkávím zabito sedm dalších teroristů. Operace byla fakticky zahájena už před dvěma týdny a byla výsledkem spolupráce s místními obyvateli v provincii Dijála.

Podle nejmenovaného jordánského zdroje vedl v době náletu Zarkáví schůzi své teroristické skupiny. Jordánské úřady se k úspěchu operace okamžitě přihlásily. Zpravodajské informace jejich špionážních služeb údajně k zabití Zarkávího dopomohly.

Úspěch irácké vlády i Bushe

Zlikvidování Zarkávího je zásadním úspěchem pro novou iráckou vládu, která se ujala moci před dvěma týdny a vzešla z lednových voleb. Premiér Málikí si jako prioritní úkol stanovil zlepšení bezpečnosti v Iráku.

To by podle jeho plánu mělo umožnit, aby do osmnácti měsíců odešly z Iráku zahraniční jednotky.

Podobnou úlevou je zpráva i pro amerického prezidenta George Bushe, který pro svou iráckou politiku ztratil podporu naprosté většiny Američanů a na podzim čekají jeho republikánskou stranu klíčové volby do Kongresu. Opoziční demokraté si dělají naděje na to, že získají většinu v jedné nebo dokonce obou komorách.

Skončí teroristické útoky?

Muž, kterého Usáma bin Ládin v říjnu 2004 jmenoval svým zástupcem v Iráku, stál za řadou bombových útoků v Iráku, stejně jako zabití několika zahraničních rukojmí.

Předpokládá se, že Jordánec Zarkáví sám osobně zavraždil nejméně dva zahraniční rukojmí. Je také zodpovědný za řadu sebevražedných atentátů, které si vyžádaly stovky lidských životů. Organizoval neustálý příliv ozbrojenců z celého arabského světa, kteří pak v Iráku prováděli sebevražedné útoky.

Zda jeho zabití povede k rychlému omezení teroristických útoků v Iráku, není podle analytiků jasné. Generál Casey na tiskové konferenci v Bagdádu prohlásil, že Zarkávího skupina dál představuje vážnou hrozbu. Američtí i iráčtí politici přesto podle zpravodaje CNN určitě označí zabití Zarkávího za zvrat v boji s iráckými povstalci.

Foto: cnn

Krátce po oznámení útok na tržišti: 13 mrtvých

"Je to vzkaz všem těm, kdo si vyberou cestu násilí, aby změnili směr, než bude příliš pozdě," zdůraznil Málikí na společné konferenci s velvyslancem Spojených států v Iráku Zalmayem Khalilzadem. "Děkuji bezpečnostním silám, policii a armádě, děkuji mezinárodním silám za to, co dělají v boji proti terorismu," dodal premiér.

Potvrzení toho, že zabití Zarkávího nebude znamenat konec násilností, přišlo velmi rychle. Jen pár hodin po mimořádné tiskové konferenci premiéra Málikího došlo v centru Bagdádu k teroristickému útoku.

Při výbuchu bomby na zaplněném tržišti v metropoli bylo zabito nejméně 13 osob a dalších 28 bylo zraněno.

Bush: Je to vítězství ve válce s teroristy

Americký prezident George Bush označil smrt Zarkávího za vítězství ve válce s teroristy. Varoval však zároveň, že násilnosti budou v Iráku pokračovat.

Foto: Aktuálně.cz

Britský premiér Tony Blair, který je v Iráku nejbližším spojencem amerického prezidenta George Bushe, označil zabití Zarkávího za ránu aktivitám teroristické sítě Al-Káida po celém světě.

A to přesto, že Zarkáví nepředstavoval absolutní špičku globální velicí struktury Al-Káidy. Za jejího vůdce je považován Usáma bin Ládin, za jeho zástupce Ajmán Zavahrí. Oba dva zatím americkým zpravodajským službám a vojenským jednotkám unikají.

Trh s ropou reagoval na zprávu o smrti teroristického vůdce poklesem ceny. Dostala se pod 70 dolarů za barel. V této chvíli se ropa Brent obchoduje okolo 68,5 dolaru za barel.

Jordánsko odsoudilo Zarkávího k trestu smrti

V roce 2002 byl Zarkáví v Jordánsku v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Byl uznán vinným z organizace teroristických útoků na americké a izraelské cíle v Jordánsku. Trest smrti dostal opětovně v roce 2004, a to sice za přípravu vraždy amerického diplomata Laurence Foleyho v Ammánu.

Zarkávímu se připisuje také příprava útoku, který v dubnu 2004 zmařily jordánské bezpečnostní síly. Jeho cílem měl být jordánský premiér, ústředna zpravodajské služby a americká ambasáda.

 

Právě se děje

Další zprávy