Írán hrozí: Pořádá "námořní válečné hry"

Ondřej Panenka
31. 3. 2006 13:58
Teherán - Írán haraší zbraněmi. Dnes zahajuje "námořní válečné hry", rozsáhlé vojenské cvičení, kterým chce přesvědčit svět o své síle.

Námořní válečné hry organizují Islámské revoluční gardy společně s armádou a policií a má se jich zúčastnit 17 000 vojáků a 500 plavidel.

Potrvají do 6. dubna a budou se odehrávat podél celého pobřeží Íránu od hranic s Irákem na severu po Ománský záliv na jihovýchodě.

Hry mají předvést "obranné schopnosti islámu"

Cvičení, které má ukázat "obranné schopnosti islámu", začne vystřelením rakety Šaháb-2 s doletem 700 kilometrů. Írán hodlá použít i bezpilotní letouny a další složky letectva.

Jak oznámil mluvčí operace kontraadmirál Mohammad Ebrahim Dehghan, jedním z míst, na která se Islámské revoluční gardy zaměří nejvíce, bude Hormuzský průliv.

"Nějakých 80% ropy vytěžené v Perském zálivu je prováženo touto úžinou, nad kterou má Írán rozhodující kontrolu," řekl.

"Pokud bude nepřítel chtít tuto oblast destabilizovat, bude si muset uvědomit, že známe polohu jeho plavidel," dodal.

Touha po míru, nebo řinčení zbraněmi?

Ačkoli většina pozorovatelů soudí, že se Írán pomocí "válečných her" snaží vzbudit dojem síly a navzdory prohlášením íránských představitelů, která tento názor přímo potvrzují, podle vrchního velitele námořnictva Islámských revolučních gard kontraadmirála Mortezy Saffariho je cílem cvičení "ukázat touhu Íránu po míru a přátelství se sousedními zeměmi."

Znal Islámských revolučních gard
Znal Islámských revolučních gard | Foto: www.wikipedia.org

Kontraadmirál ovšem zároveň na tiskové konferenci odsoudil údajnou snahu Spojených států poštvat proti Íránu světové veřejné mínění.

"Jak doufáme, nyní budeme připraveni k rozhodné odpovědi na jakoukoli hrozbu," dodal.

Íránský ministr obrany Mustafa Mohammad Nadžar již před dvěma měsíci v souvislosti s íránským jaderným programem řekl, že islámská republika dá "extrémně rychlou a ničivou odpověď" na jakýkoli útok na její jaderná zařízení.

Islámské revoluční gardy, které "námořní válečné hry" organizují, jsou ozbrojenou složkou fungující paralelně vedle armády. Mají jak vlastní pozemní síly, tak vlastní námořnictvo a letectvo.

 

Právě se děje

Další zprávy