Podívejte, jak se v Lógaru chová bourec morušový

Podívejte, jak se v Lógaru chová bourec morušový
Místo ruin sídla bývalého polního velitele ještě z dob afghánské občanské války se před rokem začala v Powraku stavět nová budova, která teď slouží k produkci vajíček bource morušového a ke zpracování kokonů.
Na stavbě našlo práci deset místních dělníků z obce Powrak. Asi deset dolarů denně, které si vydělají, jim pomáhá uživit rodinu a nejsou vystaveni takovému tlaku a vydírání ze strany povstalců.
Ti často nabízejí chudým Afgháncům peníze za útoky na koaliční síly.
Poslední úpravy. Budova hedvábnické farmy má devět místností a podsklepení, přiléhá k ní ještě technický domek s generátorem a studna s čerpadlem a nádrží na vodu pro zavlažování morušového sadu.
Foto: PRT Lógar
Lucie Kalivodová
12. 6. 2011 7:51

Provincie Lógar - Velká žlutá budova u hlavní silnice na afghánskou metropoli Kábul svítí novotou. Jde o farmu na chov bource morušového, jeden z projektů českého rekonstrukčního týmu v provincii Lógar.

"Hedvábnictví poskytuje hodně pracovních míst, zároveň je nenáročné na technologie, proto je jedním z oborů vhodných pro rozvoj afghánského zemědělství," vysvětluje Lenka Huberová, zemědělská inženýrka českého PRT.

Farma slouží k zásobování místních farmářů vajíčky a housenkami bource morušového. Fungovat začala v letošním dubnu, v těchto dnech se vylíhli první motýlci bource. Několik stovek rodin se v okolí Powraku chovem bource morušového živilo ještě před otevřením farmy. Vajíčka na chov ale musely shánět až v Kábulu, kam také mířily kokony ke zpracování.

Hedvábnická farma postavená českým PRT jim má ulehčit život a zvýšit jejich zisky z chovu bource, zároveň podporuje produkci hedvábí v celém Lógaru.

 

Právě se děje

Další zprávy