Elektroautomobil z dílny Nissanu. Žádný benzín, žádné emise

Elektroautomobil z dílny Nissanu. Žádný benzín, žádné emise
Leaf dojede do vzdálenosti 160 kilometrů při maximální rychlosti 140 kilometrů  "Měsíční platba za baterie a dobíjení bude menší, než kolik dá většina řidičů měsíčně za benzín," dodal šéf Nissanu Carlos Ghosn.
Leaf se bude vyrábět v Japonsku a Spojených státech, baterie pak ve Velké Británii a Portugalsku.
Majitelé prý budou moci baterii dobíjet bez problémů doma z elektrické sítě. Potrvá to osm hodin. Plánuje se ale také výstavba speciálních dobíjecích stanic, kde by nabití mělo trvat přibližně půl hodiny.
Nissan je po Toyotě a Hondě třetí největší japonskou automobilkou, ze 44,4 procent ji vlastní Renault. Krize firmu ale zasáhla tvrdě. V březnu vykázala roční ztrátu 2,5 miliardy dolarů a propustila 20 tisíc zaměstnanců.
Foto: Reuters
Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
3. 8. 2009 14:39

Japonská automobilka Nissan představila světu svůj model elektromobilu. Nový vůz pojmenovaný Leaf má být k dostání už příští rok. "Je to první široce dostupný automobil s nulovými emisemi," uvádí se v oficiálním prohlášení automobilky. Leaf dojede do vzdálenosti 160 kilometrů při maximální rychlosti 140 kilometrů "Měsíční platba za baterie a dobíjení bude menší, než kolik dá většina řidičů měsíčně za benzín," dodal šéf Nissanu Carlos Ghosn.

 

Právě se děje

Další zprávy