Na Mount Everestu bude "jarní úklid"

čtk, zah
6. 3. 2006 11:03
Káthmándú - Uklidit na nejvyšší hoře světa, Mount Everestu, se v dubnu chystá mezinárodní tým horolezců.
Mount Everest.
Mount Everest. | Foto: www.peace.sandiego.edu

Ve výšce téměř 9000 metrů nad mořem chce posbírat několik tun odpadků a snést je dolů - možná i s těly mrtvých kolegů, na něž cestou narazí.

Horolezcům z Jižní Koreje, Japonska, Francie, Itálie a Rakouska budou pomáhat i nepostradatelní nepálští šerpové. "Pokusíme se snést až pět tun odpadků z výše položených horolezeckých táborů," řekl jihokorejský vůdce týmu Han Wang-jong, kterého dnes cituje britský list The Guardian.

Tým plánuje vystoupit do Jižního sedla (South Col) ve výšce 8000 metrů, které je posledním táborem před výstupem na vrchol ve výšce 8850 metrů. Horolezci uvádějí, že Jižní sedlo je pokryté stany a dalším vybavením, obaly od potravin, lany a dokonce i těly mrtvých horolezců, kteří výstup na Everest nepřežili.

"Pokusíme se snést dolů i mrtvá těla, ale hlavním cílem bude posbírat věci, jako jsou stany, kyslíkové bomby a plastikové obaly," řekl Han. Když on sám lezl na Everest v roce 1995, ještě se příliš mnoho pozornosti životnímu prostředí nevěnovalo, dodal.

"Většina horolezců chtěla jen vystoupit na vrchol a dostat se zpátky. Nelámali si hlavu s odpadky, které za sebou nechávali."

Také proto získal Everest nelichotivou přezdívku "nejvyšší smetiště světa". Někteří odhadují, že na jeho svazích se povaluje až 50 tun odpadků.

Nejvyšší hoře světa se dostane zvláštní pozornosti v souvislosti s olympijskými hrami v Pekingu. Pořadatelé chtějí, aby trasa olympijského ohně vedla právě z Řecka do Číny přes vrchol Mount Everestu.

 

Právě se děje

Další zprávy