Írán pohrozil: Rozšíříme jaderný program

vid
5. 3. 2006 16:00
Vídeň - Írán pohrozil, že spustí obohacování uranu ve velkém, pokud se dostane před Radu bezpečnosti OSN.
Íránský jaderný vyjednavač Ali Laridžaní
Íránský jaderný vyjednavač Ali Laridžaní | Foto: Reuters

Jaderný vyjednavač Íránu Ali Laridžaní dnes v Teheránu prohlásil, že Írán bude "prosazovat vlastní cestu," pokud USA a jejich spojenci se rozhodnout "užít sílu".

Narážel tak na to, že o íránském jaderném programu bude rozhodovat Rada bezpečnosti OSN, která by mohla uvalit na tuto zemi sankce. Pokud se tak stane, Írán naopak rozšíří program obohacování uranu, varoval Laridžaní.

Už zítra se má ve Vídni otázkou znovu zabývat Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Západ se obává, že Írán, který má dostatek jiných energetických zdrojů - především ropy a zemního plynu - nechce využívat obohacování uranu k civilním účelům, ale k výrobě jaderných zbraní.

Jaderné hlavice? Už za rok

Přestože panují pochybnosti o tom, zda Írán je schopen začít okamžitě s obohacováním uranu ve velkém měřítku, vědci tvrdí, že výzkumná zařízení, které Írán provozuje, jsou schopna vyrobit dostatek materiálu pro jaderné hlavice už za rok.

"V jaderném výzkumu budeme pokračovat. Výhrůžky a propaganda nás neovlivní," řekl dnes na jiné tiskové konferenci mluvčí íránského ministerstva zahraničních věcí Hamíd Rezá Asefí. "Máme určitá práva a Západ je musí akceptovat," prohlásil.

"Projednávání před Radou bezpečnosti nepřiměje Írán k tomu, aby ustoupil od výzkumu a vývoje, které jsou v našem národním zájmu," řekl ještě před tím Ali Laridžaní.

Vrchní jaderný inspektor OSN Baradej
Vrchní jaderný inspektor OSN Baradej | Foto: Reuters

USA: Sankce zatím nebudou

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová včera agentuře Reuters řekla, že Rada bezpečnosti nejspíš nebude volit sankce jako první krok řešení íránské otázky.

Zítra bude o íránských atomových zařízeních jednat Výbor guvernérů Mezinárodní atomové organizace, která před měsícem rozhodla, že případ Radě bezpečnosti předá.

Guvernéři se budou zabývat zprávou vrchního inspektora Mohameda El-Baradeje a na jejím základě potvrdí, zda otázku Íránského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN opravdu předá.

Irán začal obohacovat uran na začátku ledna po dvou letech, kdy byl jaderný výzkum pozastaven na základě dohody s Británií, Francií a Německem.

Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy