KLDR testovala další rakety, uletěly přes 500 kilometrů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 3. 2014 7:12
Pchjongjang zvyšuje napětí v době, kdy probíhají manévry Jižní Koreje a USA.
Severokorejští vojáci střeží hranici KLDR.
Severokorejští vojáci střeží hranici KLDR. | Foto: Reuters

Soul/Pchjongjang - Severní Korea odpálila ze svého východního pobřeží dvě střely krátkého doletu. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. Jedná se již o druhou raketovou zkoušku za posledních pět dní.

"Obě rakety urazily dráhu přes 500 kilometrů," řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany agentuře AFP s tím, že střely mířily do Japonského moře.

Dostřel raket ukazuje, že by byly schopné zasáhnout cíle v Jižní Koreji a Japonsku.

Ve čtvrtek KLDR testovala čtyři rakety krátkého doletu Scud, které byly rovněž odpáleny z východního pobřeží země a směřovaly nad moře. Rakety doletěly do vzdálenosti 200 kilometrů.

Agentura AFP napsala, že trajektorie vyslaných střel naznačuje, že šlo o podobný typ raket. Střely Scud mají z raket krátkého doletu nejdelší dosah, mezi 300 až 800 kilometrů, uvedla agentura AFP.

 

Odpověď na manévry?

Obě raketové zkoušky se uskutečnily v době, kdy v oblasti probíhají jihokorejsko-americké vojenské manévry.

Ty Pchjongjang označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji. Cvičení, plánované na několik týdnů, začalo před týdnem v pondělí.

Severní Korea provádí zkoušky raket krátkého doletu pravidelně a v minulosti podobné testy použila k tomu, aby vyjádřila své rozhořčení nad jihokorejskými manévry.

Podle expertů by nejnovější odpaly severokorejských raket neměly výrazněji zvýšit napětí na Korejském poloostrově.

KLDR čelí dlouhému seznamu sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí raketové a nukleární zkoušky zakazují. Poslední jaderný test uskutečnila Severní Korea v únoru 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy