Trest za lásku. Rada starších nechala Indku znásilňovat

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 1. 2014 12:40
Hromadné znásilňování 12 muži trvalo celou noc. Žena je ve vážném stavu v nemocnici.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kalkata - Indií otřásá další případ hromadného znásilnění. Tenhle je ale výjimečný.

Rozhodla o něm "rada starších" - neoficiální a nelegální soud běžný na indickém venkově, kde vedle platných zákonů stále používají zvykové právo.

Stařešinům vesnice Subalpur ve státě Západní Bengálsko se podle místní policie nelíbil milostný vztah dvacetileté dívky, a tak pověřili dvanáct mužů, aby ji potrestali hromadným znásilněním.

Vykonávání brutálního rozsudku údajně trvalo celou noc a žena při něm utrpěla vážná zranění. V kritickém stavu teď leží v nemocnici.

Policisté už oběť vyslechli a dozvěděli se, že jí vesnická rada původně udělila pokutu 25 tisíc rupií (přes 8000 korun) za milostný vztah s mužem z jiné komunity. Protože však neměla na zaplacení, zvolila rada alternativní trest - hromadné znásilnění.

"Její vztah trval téměř pět let. V pondělí muž navštívil ženu v jejím domě a požádal ji o ruku, vesničané se o tom ale dozvěděli a zorganizovali soud. Ten páru udělil pokutu ve výši 50 000 rupií," řekl BBC šéf místní policie C. Sudhakar.

Foto: Reuters

"Muž zaplatil, nicméně ženina rodina zaplatit nemohla. Předseda rady, který je vzdáleným příbuzným oběti, proto nařídil znásilnění," dodal. Případ se podle Sudhakara stal v noci z pondělka na úterý, rodina však prý našla odvahu nahlásit vše na policii až ve středu odpoledne, píše ČTK.

Strážci zákona už zadrželi třináct lidí, včetně předsedy rady starších, jenž o formě trestu rozhodl. 

Znásilnění, která jsou v Indii na denním pořádku, vyvolávají v zemi čím dál více emocí. Od prosince 2012, kdy byla v Dillí v  jedoucím autobusu městské dopravy hromadně znásilněna a zavražděna třiadvacetiletá dívka, lidé pravidelně vycházejí do ulic a požadují po úřadech, aby byly v boji proti sexuálnímu násilí na ženách aktivnější.

Prezident Pranáb Mukherdží podepsal novelu zákona, jež znásilnění posuzuje přísněji, hrozivý počet napadených žen tím ale neklesá.

 

Právě se děje

Další zprávy