Španělský cyklista vyvázl z pokusu o únos v Pákistánu

ČTK ČTK
23. 1. 2014 7:57
Muž utrpěl lehká zranění, na cestě kolem světa chce pokračovat
Foto: Aktuálně.cz

Islámábád - Útok na španělského cyklistu, který se odehrál ve středu v neklidné pákistánské provincii Balúčistán, byl pokusem o únos.

Sedmadvacetiletého španělského dobrodruha, který do Pákistánu přijel z Íránu, přepadli ozbrojenci na stejné silnici, kde v březnu loňského roku neznámí útočníci unesli dvě Češky.

Ozbrojenci zastřelili šest z 12 strážců chránících cyklistu, ale unést ho se jim nepodařilo, upřesnil britský list The Guardian.

Javier Colorado utrpěl při útoku lehké střelné poranění a zraněno bylo také zbylých šest členů jeho ochranky. Ještě ve středu byl Colorado z nemocnice propuštěn. Eskortu dostal od bezpečnostních sil s ohledem na nebezpečnost oblasti, do které se vydal.

Cyklista a jeho ochranka projížděli okrskem Mastung, když je napadli ozbrojenci. "Šest příslušníků bezpečnosti bylo zabito, když se pokoušeli španělského cyklistu ochránit," řekl Šafkát Anvár Šavání, zástupce policejního komisaře okrsku Mastung. Jednoho z útočníků se podařilo zabít.

Foto: Repro video

Colorado loni vyrazil na kole na cestu kolem světa, mířil do Kvéty, hlavního města provincie Balúčistán. Tuto oblast dlouhodobě sužují únosy, působí tam ozbrojenci hnutí Tálibán, separatističtí povstalci a obchodníci s drogami a bují sektářsky motivované násilí.

Sami Pákistánci reagovali s údivem na zprávu, že se nějaký cizinec vydal do této oblasti, napsal list The Guardian. Pokus o únos se odehrál v Mastungu, kde při pumovém útoku na autobus vezoucí šíitské poutníky o den dříve zemřelo 28 lidí.

Zpráva, kterou příbuzní zveřejnili na Coloradově stránce na Facebooku, naznačuje, že zbytek Pákistánu raději cyklista vynechá. Podle jejich informací by měl přeletět letadlem do Láhauru a pak na indickou hranici, odkud bude pokračovat v cestě opět na kole.

 

Právě se děje

Další zprávy