Tajné video: Lidé v KLDR nejsou ovce, bariéra praská

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
16. 1. 2014 13:40
Záběry zachycují Severokorejce, jak přes obrovské riziko vzdorují autoritám.
Severokorejští vojáci střeží hranici KLDR.
Severokorejští vojáci střeží hranici KLDR. | Foto: Reuters

New York/Pchjongjang - Americká televize PBS zveřejnila dokument, ukazující na záběrech propašovaných z KLDR, že Severokorejci nejsou pouze odevzdaní otroci, jak by se mohlo z dostupných informací o nejizolovanější zemi světa zdát.

Dokument nazvaný Secret State of North Korea ukazuje, že mnoho lidí v KLDR má k poslušnosti daleko.

"Viděli jsme spoustu lidí, kteří se příkladně postavili úřadům způsobem, jaký bychom nečekali," řekl televizi CNN režisér James Jones.

Jednou z nejdramatičtějších částí záznamu je scéna s ženou, která začala provozovat soukromou "autobusovou dopravu" s využitím malé dodávky.

"Přišel k ní voják a říkal jí, že s tím musí přestat, že je to nelegální," řekl Jones. "Ale místo, aby se omluvila a řekla 'je mi to líto', postavila se mu, doslova ho hnala ulicí, tloukla do zad a častovala ho všemi nadávkami co existují."

Dokument rovněž ukazuje nedostatky v informační bariéře, jež se severokorejský režim snaží své obyvatele izolovat.

Severokorejci, zvláště pak ti mladí, prahnou po amerických filmech a jihokorejských seriálech. Dokument zachycuje složitý a odvážný systém, kterým se přes hranici z Číny pašují DVD, laptopy i paměťová média USB. "Mladí Severokorejci si DVD vzájemně předávají a čekají na nové epizody," popisuje Jones.

"Severní Korea přežila tak dlouho, protože je tak izolovaná, a to kvůli své informační bariéře," vysvětluje dále Jones. "Ale díky novým technologiím tahle bariéra praská."

Mladá žena, která vyrostla v KLDR, ale podařilo se jí utéct do Jižní Koreje, uvedla, že právě kontakt se svobodnými médii jí otevřel oči. "Čím víc jsem poslouchala cizí rozhlas, tím víc jsem si myslela: 'To, co se učíme, není pravda. Oklamali nás.' A začala jsem toužit po svobodě."

Lidem, kteří pašují do země zakázané zboží, přitom jde o život. Pašerák, jenž v dokumentu vypovídá, potvrzuje, že ví, že bude popraven, pokud ho severokorejský režim chytí. Ale cítí, že je jeho povinností pokračovat.

Jak se Jones dostal k materiálům, které v dokumentu použil? Velmi brzy si prý uvědomil, že nemá smysl jet na oficiální turistický zájezd, protože při něm je kontakt s obyčejnými Severokorejci velmi omezený.

"Spojili jsme se s japonským novinářem Džiró Išimaruem, jenž má po celé zemi neuvěřitelnou síť obyčejných Severokorejců," vysvětlil Jones. "Ti natáčeli tajně s pomocí ukrytých kamer, a pak záznamy pašovali přes hranici do Číny, kde na ně čekal Džiró," dodal.

Odkaz na video najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy