Počítačová hra dostala v Číně červenou, líčí převrat

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 12. 2013 13:43
Čínské úřady označily populární hru Battlefield 4 za "kulturní invazi"
Foto: Repro EA Games

Peking - Čína zakázala Battlefield 4, jednu z nejpopulárnějších počítačových her světa. Důvodem je, že líčí fiktivní státní převrat v zemi.

A to přesto, že místní úřady dříve naznačily, že hodlají zmírnit cenzuru počítačových her, napsal místní tisk.

Zmíněná hra obsahuje scény, v nichž američtí vojáci bojují proti směsici čínských a ruských vojáků. Podle prohlášení ministerstva kultury je hra "kulturní invazí", která "očerňuje pověst Číny".

Zasvěcené zdroje uvádějí, že nejlidnatější země planety pohlíží na počítačové hry jako na propagandistický nástroj, který může ovlivnit početnou skupinu téměř půl miliardy mladých hráčů v zemi.

Cenzura pokračuje

Zakazuje například hry vyrobené v Japonsku, na které Peking pohlíží coby na rivala, s nímž má několik územních sporů. Naopak Čína povzbuzuje místní vývojáře, aby vytvořili počítačové hry líčící japonskou prohru ve sporu o ostrovy Ťiao-jü, kterým Japonsko říká Senkaku.

Battlefield 4: China Rising - oficiální trailer
Battlefield 4: China Rising - oficiální trailer

Čína už v minulosti zablokovala několik oblíbených her včetně například Grand Theft Auto a další, jako World of Warcraft, byly povoleny až poté, co z nich vývojáři odstranili příliš sexuálně otevřené a násilné scény.

Podle oficiálních zpráv stoupl počet hráčů v roce 2013 o více než 20 procent na 490 milionů. Ti za hry utratili téměř 14 miliard dolarů a zvýšili tak za končící rok zisky herního průmyslu o 38 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy