Thajsko: Demonstranti bránili stadion, nechtějí volby

ČTK ČTK
23. 12. 2013 11:34
Stovky odpůrců vlády se pokusily zabránit registraci stran k předčasným volbám.
Foto: REUTERS/Kerek Wongsa

Bangkok - Stovky thajských odpůrců vlády se v noci na dnešek pokusily zablokovat v Bangkoku vchody na stadion, aby zabránily registraci politických stran k předčasným parlamentním volbám plánovaným na 2. února. Podle agentury AP ale pokus o zmaření registrace nebyl úspěšný.

Demonstranti požadují politické reformy a ustavení nevolené přechodné vlády. Chtějí předejít dalšímu vítězství přívrženců expremiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen v roce 2006 při vojenském převratu. V čele kabinetu je nyní jeho sestra Jinglak Šinavatrová.

Představitelům vládní strany vedené Šinavatrovou a dalších osmi stran se navzdory blokádě demonstrantů podařilo v noci proklouznout na stadion a zapsat se k účasti v hlasování, sdělila podle agentury AP volební komise.

"Věděli jsme, že demonstranti zatarasí všechny vchody, tak jsme šli na stadion ve čtyři ráno, když spali," prohlásil mluvčí vládnoucí Strany Thajců.

Opoziční bojkot

Dalších 25 stran se zaregistrovalo na blízké policejní stanici, kde jejich zástupci předložili stížnost, že se nemohou kvůli blokádě dostat na hlavní registrační místo, dodala podle AP komise. Agentura AFP nicméně s odvoláním na volební komisi uvedla, že registrační proces nemohl být plně dokončen. Zapsat se pro účast ve volbách mají strany čas do 27. prosince, dodala agentura AFP.

V sobotu hlavní opoziční síla Demokratická strana oznámila, že bude předčasné volby bojkotovat. Šéf Demokratické strany Sutchep Tchaugsuban o víkendu své stoupence vyzval, aby kandidátům bránili zapsat se k parlamentním volbám. V neděli v ulicích Bangkoku žádalo odstoupení vlády více než 150 tisíc lidí. Agentura Reuters dnes informovala, že politická krize v Thajsku způsobila pokles bátu na nejnižší hodnotu od března 2010.

Šinavatrová po rozsáhlých demonstracích svých odpůrců, trvajících řadu týdnů, a výzvách k demisi rozpustila 9. prosince parlament a vyhlásila předčasné volby, které podle ní mají zmírnit napětí v zemi. Vůdci protestního hnutí, v čele se Tchaugsubanem, ale hodlají v masových demonstracích pokračovat.

Protestující chtějí svrhnout Šinavatrovou, aby zbavili zemi vlivu jejího bratra, který žije v exilu, aby se nemusel zodpovídat z korupce a zneužívání moci. Tchaksin Šinavatra a jeho spojenci ale zvítězili ve všech volbách konaných v Thajsku od roku 2001, především díky silné podpoře na thajském venkově, kde Šinavatra za své vlády zavedl prakticky bezplatnou lékařskou péči a rozsáhlý systém sociální podpory.

 

Právě se děje

Další zprávy