Potvrzeno: KLDR nechala popravit Kimova strýce

Zahraničí Martin Novák Zahraničí, Martin Novák
Aktualizováno 13. 12. 2013 6:40
Zrádce "horší než pes" údajně připravoval státní převrat.
Čang Song-Tchek (vlevo), donedávna druhý nejmocnější muž KLDR.
Čang Song-Tchek (vlevo), donedávna druhý nejmocnější muž KLDR. | Foto: Reuters

Soul/Pchjongjang - Zrádce "horší než pes". Takový byl podle severokorejské agentury KCNA strýc vůdce Kim Čong-una Čang Song-Tchek.

Vlivný příbuzný, kterého mnozí označovali za "šedou eminenci z Pekingu" a skutečného vládce posledního stalinistického režimu na světě, už nežije. Severní Korea ve čtvrtek oficiálně potvrdila, že ho popravila.

K smrti ho za velezradu odsoudil vojenský tribunál. Popraven byl hned po vynesení rozsudku.

Čang údajně připravoval "státní převrat".

Bílý dům reagoval na oznámení prohlášením, že vykonaná poprava je jen dalším důkazem brutality severokorejského režimu. Spojené státy teď vývoj v KLDR velmi pečlivě sledují a konzultují situaci se spojenci v regionu, uvedl podle agentury Reuters Bílý dům.

Potvrzené spekulace

Severokorejská státní televize už počátkem týdne zveřejnila záběry, jak Čanga odvádějí ze zasedání Ústředního výboru Korejské strany práce. Přišla též zpráva, že už je vymazáván z oficiálních fotografií a v budoucnosti zmizí i ze všech knih a učebnic.

Sedmašedesátiletý Čang Song-Tchek, ještě nedávno muž číslo dvě severokorejského režimu a rádce Kim Čong-una, tak rázem spadl z oslavovaných mezi vyvrhele.

Spekulace, že byl popraven, se objevily už v úterý. Přineslo je rádio, které v Jižní Koreji provozují uprchlíci z KLDR. Čekalo se však na oficiální potvrzení Pchjongjangu, protože zprávy pocházející od severokorejských uprchlíků v Jižní Koreji neodpovídají vždy pravdě, což platí i o zprávách od jihokorejské rozvědky.

O té je známo, že postrádá tzv. humint (human intelligence), tedy že má problém dostat se k informacím přímo od někoho v užším severokorejském vedení.

Zemřel kvůli reformám?

Podle zpráv, které se dostaly za hranice Severní Koreje, volal Čang Song-Tchek po určitých reformách stalinského systému, ve kterém desítky tisíc lidí živoří v pracovních lágrech a patrně statisíce (přesné číslo nezná nikdo) zemřely od poloviny devadesátých let na následky několika vln hladomoru.

Za KLDR jednal na mezinárodních rozhovorech o jaderném programu, v krátkém období zlepšených vztahů s Jižní Koreou navštívil v roce 2002 Soul a často vyjednával s Číňany, jedinými velkými spojenci Severní Koreje.

Údajně byl příznivcem toho, aby Severní Korea provedla některé ekonomické reformy podle čínského vzoru, zlepšila zásobování v zemi a otevřela svůj trh. Samozřejmě při zachování diktatury Korejské strany práce.

Narazil přitom u té části vedení, která považuje jakékoliv změny za ohrožení své moci a chce pokračovat v politice pod heslem "armáda na prvním místě," kterou razil Kim Čong-il, otec současného lídra Kim Čong-una. Právě Kim Čong-ilovu manželku Kim Kjong-hi si Čang vzal za manželku.

 

Právě se děje

Další zprávy