Demonstranti v Thajsku okupují ministerstvo

Zahraničí Kateřina Vítková Zahraničí, Kateřina Vítková
Aktualizováno 25. 11. 2013 16:45
Desetitisíce protestujících v ulicích Bangkoku požadují odstoupení vlády.
Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Bangkok - Do ulic thajské metropole Bangkoku vyšly už druhý den po sobě desetitisíce demonstrantů, kteří požadují odstoupení vlády i s premiérkou Jinglak Šinavatrovou.

Asi tisícovce z nich se podařilo vtrhnout do budovy ministerstva financí.

Lidé, vedení opoziční Demokratickou stranou, se shromáždili se v zasedacích místnostech i na chodbách, s sebou si donesli i rohože na spaní. Zaměstnanci ministerstvo opustili. Podle svědectví v areálu nebyli téměř žádní policisté.

Vůdci demonstrací vyzvali k obsazování dalších vládních budov, napsala agentura Reuters, podle níž už se asi tisícovka demonstrantů dostala i do areálu ministerstva zahraničí.

V celém městě se dohromady sešlo kolem 30 tisíc lidí. Protesty souvisí s bratrem premiérky Tchaksinem Šinavatrou, který podle kritiků ovládá režim ze svého dobrovolného exilu v Dubaji.

Pokojné protesty

"Vyzývám protestující, aby na ministerstvu financí zůstali přes noc," pronesl k lidem shromážděným před budovou ministerstva bývalý místopředseda minulé vlády a lídr demonstrace Sutchep Tchaugsuban.

"Naléhám na ostatní protestující, aby udělali to samé a zmocnili se dalších vládních budov a úřadů po celé zemi," dodal po zabrání prvního ministerstva. Protesty podle něj budou poklidné. "Budeme protestovat pokojně, pískat a rozdávat květiny," řekl.

"Jediným cílem je zbavit zemi tchaksinského režimu," řekl Sutchep. "Ministerstvo financí bylo lidmi zabráno kvůli tomu, aby se vládě zabránilo převést peníze coby prostředky pro Tchaksinův režim," dodal.

Demonstranti se ráno usadili u státních a vojenských budov a také u státní televize a vybízeli vládu k odchodu. Zároveň po cestě nabádali státní úředníky, aby se přidali na jejich stranu.

Neodstoupím, vzkazuje premiérka

Premiérka Šinavatrová nicméně odstoupit nehodlá. "Nemám v úmyslu rezignovat ani rozpustit sněmovnu," uvedla.

"Kabinet může fungovat i nadále, a to i přesto, že čelíme určitým obtížím. Všechny strany ukázaly své politické záměry, teď se musí obrátit na sebe navzájem a promluvit si, aby dokázaly najít mírové východisko pro zemi," řekla premiérka.

Dodala, že vláda proti lidem okupujícím budovy státních institucí sílu nepoužije. To agentuře potvrdil i Boonyakiat Karavekpchan, politický analytik z bangkocké univerzity.

"Vláda v tomto klíčovém okamžiku nemůže použít sílu. Pokud to udělají, okamžitě prohrají," uvedl analytik s tím, že jedinou možností pro kabinet, je nevšímat si obsazování budov a nedotýkat se protestujících.

Současné demonstrace jsou největšími nepokoji v zemi od krvavých protestů z roku 2010, kdy se příznivci Tchaksina snažili svrhnout vládu vedenou demokraty. Demonstrace byly potlačeny tvrdým vojenským zásahem, při kterém zemřelo 91 lidí.

Protesty spustila amnestie

Protivládní demonstrace začaly na intenzitě nabírat minulý měsíc, kdy vláda podpořila návrh zákona o amnestii.

Na jeho základě by se totiž do země mohl pravděpodobně vrátit i už zmiňovaný Tchaksin Šinavatra, bývalý premiér, miliardář a jedna z nejkontroverznějších postav thajské politiky.

Demonstrace pokračují i přesto, že návrh zákona prozatím skončil u ledu. Zatím nejvíce lidí se shromáždilo v neděli, odhady ohledně jejich počtu se pohybují od 100 do 180 tisíc.

Premiérčin bratr, který v letech 2001 a 2005 vyhrál volby, je mezi chudšími vrstvami stále populární. V roce 2006 ho svrhl vojenský puč a Tchaksin čelil obvinění z korupce. V roce 2008 uprchl ze země. Jeho příznivci poté svými hlasy pomohli v roce 2011 na výsluní jeho sestře.

 

Právě se děje

Další zprávy