Filipíny po tajfunu: "Kam se podíváte, tam jsou mrtví".

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 10. 11. 2013 15:55
Bouře Haiyan je pravděpodobně nejhorší, jakou lidí pamatují, teď se žene na Vietnam.
Foto: Reuters

Manila - Tajfun Haiyan připravil ve filipínské provincii Leyte o život nejméně deset tisíc lidí. Podle meteorologů jde o nejsilnější tajfun, jaký kdy zasáhl pevnivnu za posledních přibližně sto let.

Také škody jsou katastrofální. Podle šéfa regionální policie Elmer Soira bylo zničeno zhruba 70 až 80 procent území, přes které se tajfun v Leyte přehnal. Bez střechy nad hlavou je nejméně 300 tisíc lidí.

Počet obětí zřejmě poroste, protože vojáci a záchranáři se ještě nedostali do mnoha vesnic na pobřeží.

"Nevím, jak to popsat. Je to prostě strašné. Z helikoptéry je vidět, že od pobřeží do vzdálenosti více než kilometru ve vnitrozemí nezůstalo stát vůbec nic," řekl novinářům ministr vnitra Manuel Roxas.

K nejhůře postiženým místům patří město Tacloban, kde žije asi 220 000 lidí. Město zaplavily mořské vlny prý až do čtyřmetrové výšky. Na televizních záběrech bylo vidět bezvládná těla plující ve vodě, popadané stromy a sloupy elektrického vedení, zřícené domy a uplakané děti čekající na střechách ještě stojících obydlí na pomoc.

"Lidé, kteří přežili, chodí v troskách jako zombie a hledají jídlo," řekla studentka medicíny Jenny Chu z ostrova Leyte. "Kamkoliv se podíváte, vidíte mrtvoly," citoval jednoho z obyvatel Taclobanu deník Philippines Inquirer.

Filipínská zkáza obrazem:

Tacloban in ruins in aftermath of 'Yolanda'
Tacloban in ruins in aftermath of 'Yolanda'

Haiyan, jenž by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, přešel v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů. Řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí obří vlny, v nichž se údajně utopily stovky lidí. Místní obyvatelé přirovnávají živel k tsunami.

Jak uvedl pro ČTK český konzul na Filipínách, nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Úřady hlásí z Taclobanu rozsáhlé drancování obchodů. "Lidé plení nákupní střediska a supermarkety. Berou všechno, dokonce i televize a jiné spotřebiče, které později vymění za jídlo," vylíčil místní představitel Tecson John Lim.

Prezident Benigno Aquino uvedl, že prioritou je nyní obnovit dodávky elektřiny a telekomunikační spojení a zajistit dodávky potravinové a lékařské pomoci. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že na žádost Manily poskytlo Filipínám své vojenské lodě, vrtulníky a letadla k pátracím a záchranným akcím a k přepravě humanitární podpory.

Rychlost vichru provázejícího tajfun Haiyan dosahovala v pátek na Filipínách rychlosti 235 kilometrů za hodinu a v nárazech až 275 kilometrů za hodinu.

Bouře od té doby výrazně zeslábla a s větrem o rychlosti 163 kilometrů v hodině zamířila k Vietnamu. Ve středních a severních oblastech Vietnamu úřady preventivně evakuovaly více než půl milionu lidí. Příchod živlu na vietnamskou pevninu se čeká v pondělí dopoledne, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy