V supertajfunu na Filipínách zahynulo přes tisíc lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 11. 2013 14:45
Nejsilnější světový tajfun Haiyan zničil 200tisícové město Tacloban
Tajfun Haiyan.
Tajfun Haiyan. | Foto: Reuters

Manila - Nejsilnější světový tajfun v letošním roce si na Filipínách vyžádal zřejmě více než tisíc obětí.

Filipínský Červený kříž má informace, že ve městě Tacloban na ostrově Leyte zahynulo až tisíc lidí, uvedla agentura Reuters. Předchozí odhady hovořily o zhruba 120 obětech. Zprávy o mrtvých přicházejí se zpožděním kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení s postiženými oblastmi.

"Česká ambasáda na Filipínách nemá informace, že by mezi zraněnými či mrtvými byli čeští občané," uvedl konzul Jakub Černý.

Podle představitele filipínského civilního letectví Johna Andrewse leží v ulicích Taclobanu přes stovku bezvládných těl. Dalších více než sto lidí utrpělo v tomto městě zranění.

Podle mluvčího filipínského úřadu pro řešení následků přírodních katastrof byly ve městě Tacloban, které má kolem 220 tisíc obyvatel, částečně či zcela zbořeny téměř všechny domy.

"Téměř všechny domy byly poškozeny, mnohé jsou zcela zničené. Jen několik domů zůstalo stát, ale i ty nesou stopy škod," řekl mluvčí úřadu Rey Balido. "Naši lidé nemohou určit počet mrtvých kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení."

Podle Jakuba Černého, konzula z ambasády v Manile, se v zasažené oblasti mohou nacházet čeští občané. "Nemáme ale informace o tom, že by mezi zraněnými či mrtvými byli Češi. Nezaznamenali jsme žádné volání o pomoc, nikoho ve svízelné situaci," uvedl Černý.

Jak upřesnil, na Filipínách žije dlouhodobě necelých sto Čechů. "Pokud jde o cestovatele, Češi mají bohužel tendenci se neregistrovat, takže v databázi krátkodobých cestovatelů DROZD je maximálně deset osob. Nelze vyloučit, že jsou tady i další, na druhou stranu teď není hlavní sezona," dodal český konzul.

Tajfun Haiyan udeřil na Filipíny plnou silou v pátek. Způsobil sesuvy půdy a záplavy a přerušil dodávky elektrického proudu a telekomunikační spojení v několika provinciích. Obnova těchto služeb může podle úřadů trvat několik dní.

Před tajfunem byl preventivně evakuován asi milion lidí v 37 provinciích. Letiště v oblasti centrálních Filipín zůstávají nadále uzavřená a nefunguje ani trajektová doprava. Armáda oznámila, že do města Tacloban posílá nákladní letouny s humanitární pomocí. Jak napsala agentura AFP, do zasažených oblastí jsou vypravovány k záchranným pracím tisíce vojáků.

Nejnovější supertajfun Haiyan se prohnal oblastmi, které se teprve vzpamatovávaly z mohutného zemětřesení o síle 7,3 stupně z minulého měsíce a kde mnoho lidí ještě bydlí v provizorních stanech, připomněl zpravodajský server BBC News.

Tajfun, jenž by podle agentury Reuters mohl být vůbec nejmocnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, již podle agentury AP filipínské souostroví opustil a pokračuje k Vietnamu a Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy