Filipíny pustoší supertajfun, ohrožuje 25 milionů lidí

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 8. 11. 2013 14:12
Jde o nejsilnější bouři v historii, už jsou hlášeni tři mrtví, to nejhorší ale teprve přijde.
Foto: Reuters

Manila - Ničivý tajfun Haiyan vyhnal z domovů stovky tisíc Filipínců, pustoší střed souostroví a zamířil na západ a už teď je jasné, že půjde o nejsilnější bouři, která kdy zemi zasáhla, a podle expertů může jít o vůbec největší tajfun, jaký kdy byl na Zemi zaznamenán.

V cestě mu stojí 25 milionů lidí. Filipínský prezident Benigno Aquino už národ vyzval, aby se připravil na "kalamitu". Celé provincie už se ocitly bez dodávek elektrické energie, a jelikož je na Filipínách večer, ponořily se postižené oblasti do tmy.

Postiženo je zatím dvacet provincií a úřady už evidují mrtvé a zraněné. Zatím jsou potvrzeny tři oběti na životech a sedm zraněných. Podle všeho jich ale bude mnohem víc. Místní informjí o nejméně pěti rozsáhlých sesuvech půdy.

Rozsah katastrofy je podle filipínských úřadů tak velký, že vyčíslení škod a obětí na životech podle filipínských zabere několik dní.

Na pomoc byla povolána armáda, která pomáhá s odklízením popadaných stromů a odklízením trosek a dohlíží na evakuaci. Do akce se podle prezidenta zapojí tři nákladní letouny C-130 a v plné pohotovosti je 32 vrtulníků, jakožto 20 lodí námořnictva, píše agentura AP.

Foto: Reuters

Obyvatelé hlavního města Manily byli podle reportéra BBC Jona Donnisona vyzváni, aby se zdržovali pouze na vyvýšených místech kvůli možným bleskovým záplavám v metropoli. Podle filipínských meteorologů bude v Manile a okolí nejhorší situace v pátek pozdě odpoledne.

Humanitární organizace už se chystají do terénu. Organizace Save the Children oznámila, že je připravena rodinám stiženým přírodní katastrofou distribuovat materiální pomoc. Krom jídla a pití, může poskytnout mobilní toalety, školní stany a vzdělávací materiály.

Školy i úřady jsou zavřené. Země se přitom ještě nevzpamatovala ze zemětřesení z minulého měsíce, připomíná britská stanice BBC.

Ničivý tajfun udeřil v době, kdy se Filipíny ještě nevzpamatovaly ze zemětřesení (na snímku).
Ničivý tajfun udeřil v době, kdy se Filipíny ještě nevzpamatovaly ze zemětřesení (na snímku). | Foto: REUTERS/Erik De Castro

Filipínské úřady uvedly, že rychlost větru v tajfunu dosahuje 235 kilometrů za hodinu. Američtí meteorologové ze  Střediska včasného varování ale naměřili ještě vyšší: 315, v nárazech dokonce 380 kilometrů v hodině.

Matematické modely předpovídají, že supertajfun nad pevninou mírně zeslábne, podle amerických odborníků ale rychlost větru neklesne pod 240 kilometrů za hodinu.

Maryann Zamorová, která na Filipínách pracuje pro organizaci World Vision řekla televizi CNN, že nikdy nic podobného nezažila. "Naše firma tu už pracovala během mnoha katastrof, tolika tajfunů, tohle je ale něco jiného, je to to nejsilnější, co jsem kdy prožila," tvrdí.

"Škody budou katastrofální," předpověděl americký expert Jeff Masters. Ty největší se očekávají v Guiuanu, na ostrově Samar, 600 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Manily.

Ničivý tajfun Haiyan ohrožuje až 12 milionů Filipínců.
Ničivý tajfun Haiyan ohrožuje až 12 milionů Filipínců. | Foto: Reuters

Ostrované se snaží na řádění přírodního živlu na poslední chvíli připravit, na tak silný tajfun se ale příliš připravit nedá. "(Na Filipínách) není moc budov, které takovou sílu větru vydrží," upozornil. Navíc hrozí sesuvy půdy a lokální záplavy.

Zřejmě nejhůře postiženým Guiuanem se tajfun prohnal jako prvním městem na filipínské pevnině. Místo, kde se většina lidí živí rybařením, je odříznuto od světa.

Sousední město Tacloban hlásí zatopené ulice a zničené domy. Počet obětí zatím není znám, podle úřadů však bouře ohrožuje více než 12 milionů lidí.

Tajfun Haiyan s sebou přinesl pětimetrové vlny. Na Filipínách bude řádit odhadem 18 hodin.

Haiyan na záběrech, které pořídili japonští meteorologové.
Haiyan na záběrech, které pořídili japonští meteorologové. | Foto: Reuters

Podle americké televize CNN jeho síla odpovídá síle hurikánu nejvyšší kategorie 5. Hlavnímu městu by se měl ale vyhnout.

Filipínské souostroví zasahuje v průměru 20 mohutných bouří za rok, většina z nich je smrtící a ničivá. Letos je Haiyan už dvacátou čtvrtou v pořadí.

 

Právě se děje

Další zprávy