Nevídané přiznání KLDR: Potopila se nám válečná loď

Michal Žák Michal Žák
4. 11. 2013 15:25
Zemřelo nejméně 19 námořníků, podle Jihokorejců ale může být mrtvých více.
Foto: Reuters

Pchjongjang - Stává se velmi zřídka, aby Severní Korea přiznala neúspěch. Nyní ale stalinistický režim informoval, že u východního pobřeží přišel o jednu z válečných lodí.

"Stíhač ponorek číslo 233 padl v půli října během plnění bojových úkolů," napsala severokorejská agentura KCNA bez zmínky o obětech.

Podle Reuters zemřelo nejméně 19 lidí, řadových vojáků i důstojníků. Vychází z fotografií, na nichž severokorejský vůdce Kim Čong-un pokládá květiny na "hřbitově padlých bojovníků". Obklopuje ho nejméně 19 hrobů s podobiznami mrtvých námořníků.

Server NK News hovoří dokonce o 24 mrtvých a dodává, že nehoda se stala 13. října, pouhý den po pravidelných manévrech, které pořádají USA, Japonsko a Jižní Korea.

Vše pro nalezení těl

Deník Rodong Sinmun, oficiální list Korejské strany pracujících, napsal, že "vrchní velitel podnikl opatření, aby byla nalezena všechna těla".

Podle jihokorejských médií šlo plavidlo ke dnu během vojenského cvičení. Deník Čoson ilbo s odvoláním na armádní zdroje dokonce napsal, že do nehody byly zapleteny dvě lodě.

Provokace ze severu

KLDR disponuje jednou z nejpočetnějších armád na světě, ovšem notná část její techniky je ve zchátralém stavu.

Režimu se mimo jiné připisuje vina za torpédování jihokorejského vojenského plavidla z roku 2010, při němž bylo zabito 46 jihokorejských námořníků, a ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong z téhož roku.

Obě Koreje setrvávají ve válečném stavu, protože jejich vzájemný konflikt z let 1950 až 1953 nebyl ukončen řádnou mírovou smlouvou, ale pouze dohodou o příměří.

 

Právě se děje

Další zprávy