Diktátor Alijev zůstává u moci. Manipuloval s volbami?

ČTK ČTK
9. 10. 2013 20:03
Alijev vyhrál ázerbájdžánské volby, podle opozice byly "špinavé".
Ilham Alijev.
Ilham Alijev. | Foto: Reuters

Baku - Novým ázerbájdžánským prezidentem byl potřetí zvolen Ilham Alijev, který zemi vládne tvrdou rukou již deset let. Vyplývá to z prvních předběžných výsledků hlasování, které mu podle agentury Reuters připisují 83,9 procenta hlasů. Podle českých pozorovatelů proběhly volby v pořádku, opozice je označila za nejšpinavější v historii země.

Hlavní kandidát opozice Camil Hasanli získal podle průzkumů, které u volebních místností prováděla jedna z ázerbájdžánských nevládních organizací, pouhých 8,2 procenta hlasů. Ještě za ním pak zůstalo dalších osm Alijevových vyzyvatelů. Volební štáb staronového prezidenta oslavuje, opozice označila volby za "nejšpinavější v historii země".

Ázerbájdžánská tisková agentura Trend citovala českého europoslance Miroslava Ouzkého, který byl v zemi jako pozorovatel a nezaznamenal prý během voleb žádné prohřešky. "Pokud jde o organizaci, všechno probíhá v pořádku. Nezaznamenali jsme žádné negativní skutečnosti," řekl Ouzký.

"Pod nátlakem mezinárodního společenství přistoupila ázerbájdžánská strana ke značení voličů neviditelným inkoustem," řekl český europoslanec. U vchodu do každé volební místnosti tak byla služba se čtečkou, která zkontrolovala voličům palec pravé ruky, aby se zjistilo, zda už někde nevolili.

Spokojen s průběhem voleb byl i další český pozorovatel, exposlanec za TOP 09 Václav Kubata. "Navštívili jsme devět volebních okresků, kde bylo mnoho voličů," řekl Kubata. Voliči se podle něj hlasování aktivně zúčastnili. "Sledoval jsem i volební proces v Moldavsku. S volbami ve vaší zemi jsme spokojeni," dodal.

Falšovalo se všude?

Opačného názoru je vedení ázerbájdžánské opozice. "Falšovalo se všude, pokud se dřív státní moc uchylovala k podvodům ke konci volebního dne, tentokrát začali hned od rána," řekl serveru Contact.az opoziční předák Eldar Namazov.

Podle šéfa opoziční strany Müsavat Isy Gambara Alijevova strana Nový Ázerbájdžán rozvážela zverbované "voliče" po volebních okrscích, do volebních seznamů byli zařazováni lidé pobývajících v zahraničí a jejich jménem hlasovaly nastrčené osoby.

Prohřešky proti volebnímu zákonu připustila i ústřední volební komise. Docházelo k nim v "některých hlasovacích místnostech" a dopouštěla se jich prý opozice.

Vedení Alijevova volebního štábu mezitím vyhlásilo svého vůdce vítězem. V Baku vládní strana zorganizovala masový mítink, jehož účastníci nesli transparenty "Zvítězili jsme" a "Ázerbájdžán bude dál vzkvétat". Režim zároveň varoval opozici, že veškeré pokusy o zpochybnění voleb budou rázně potlačeny.

Jednapadesátiletý Alijev v roce 2003 převzal moc z rukou svého otce, bývalého šéfa sovětské tajné policie KGB v republice a člena sovětského vedení Gejdara Alijeva. Rodinný klan tak řídí zemi téměř bez přerušení prakticky už od roku 1969. Mezinárodní monitorovací organizace dosud žádné ázerbájdžánské volby neoznačily za spravedlivé.

 

Právě se děje

Další zprávy