TEPCO chce spustit největší jadernou elektrárnu světa

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 9. 2013 20:35
Bude to bezpečné, slibuje provozovatel poničené japonské elektrárny Fukušima.
Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.
Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Tokio - Elektrárenská společnost TEPCO zažádala u japonského Úřadu pro jadernou bezpečnost o povolení k obnově provozu největší jaderné elektrárny světa - Kašiwazaky Kariwi.

To vše dva a půl roku po havárii v jaderné elektrárně Fukušima a navzdory skutečnosti, že vláda v Tokiu po tehdejších událostech rozhodla o odstavení všech 50 reaktorů v zemi.

Dva bloky sice od té doby byly znovu spuštěny, ovšem produkce elektřiny ze štěpeného jádra zůstává - ve srovnání s rokem 1970 - třetinová. To vše ke značné nelibosti majitelů elektráren.

Žádost TEPCO (Tokyo Electric Power Company) přichází poté, co společnost získala souhlas samosprávy prefektury Niigata, kde se obří elektrárna nachází.

Když se loni vrátil k moci premiér Šinzó Abe, prohlásil, že reaktory mohou být po přijetí přísnějších bezpečnostních předpisů opět spuštěny. Dojít by k tomu ale mohlo až v příštím roce.

Vyřízení žádosti na spuštění Kašiwazaky Kariwi zřejmě potrvá několik měsíců, poznamenává agentura Reuters. Má to ale háček.

Kabinet tlačí na TEPCO, aby ve svých elektrárnách sama zpřísnila bezpečnostní opatření.

"Není nic důležitějšího než bezpečnost a získání důvěry místních lidí. Chci, abyste pokračovali v přijímání opatření, jež bezpečnost zvýší," slyšel prezident elektrárenského gigantu Naomi Hirose od ministra průmyslu a obchodu Tošimica Motegiho.

Na tom, jak konkrétně by mělo zlepšení bezpečnosti v japonských jaderných elektrárnách vypadat, se teprve začíná pracovat. V příštích týdnech a měsících by se měl zrodit plán, na němž bude TEPCO spolupracovat s Úřadem pro jadernou bezpečnost.

Jedno opatření už je nicméně známo; TEPCO hodlá do tlakových nádob reaktoru umístit další otvor pro případné nouzové snižování tlaku. Pokud by takový otvor byl ve Fukušimě, zřejmě by pomohl.

Odstavení jaderných elektráren bylo pro japonskou ekonomiku tvrdou ranou - aby Japonsko vyhovělo požadavkům na dodávky elektřiny, musí dovážet alternativní paliva. Pokud by bylo spuštěno všech sedm bloků Kašiwazaky Kariwi, ušetřilo by to miliardu dolarů měsíčně, tvrdí TEPCO.

Guvernér Niigaty Hirohiko Izumida, který patří ke kritikům společnosti a opakovaně volal po její likvidaci, protože prý není s to bezpečně spravovat jaderné elektrárny, se nechal slyšet, že může být provoz největší elektrárny světa kdykoliv zastaven.

 

Právě se děje

Další zprávy