Nedostal výplatu, zapálil firmu. Teď dostal trest smrti

ČTK ČTK
7. 9. 2013 8:27
Při požáru zemřelo 14 lidí, převážně šlo o mladé ženy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Ke trestu smrti odsoudil čínský soud muže, který kvůli sporu o nevyplacenou mzdu v prosinci loňského roku založil požár v textilní továrně, kde dříve pracoval. Informovaly o tom čínské státní sdělovací prostředky.

V továrně ve městě Šan-tou v jihočínské provincii Kuang-tung bylo v době vypuknutí požáru asi 30 dělníků. Čtrnáct z nich zemřelo. Odsouzený Liou Šuang-jün uvedl, že založil požár, protože mu šéf továrny odmítl vyplatit v přepočtu zhruba 10 000 korun.

Nevyplacené mzdy jsou v Číně značným zdrojem nespokojenosti zaměstnanců, uvádějí ochránci lidských práv. V zemi neexistují žádné nezávislé odborové svazy, které by mohly práva pracujících hájit, připomněl zpravodajský server BBC News.

Podle informací státní tiskové agentury Nová Čína si Liou u nejbližší čerpací stanice koupil benzin za asi 130 korun, který použil k založení požáru, po němž z místa činu utekl. Policie ho dopadla o několik hodin později.

Při výpovědi, kterou odvysílala následující den místní televize, Liou uvedl, že mu jeho šéf neustále strhával peníze z platu. "Rozhodl jsem se mu pomstít," dodal.

Většina obětí požáru byly mladé ženy. Oheň vypukl v přízemí a zaměstnanci měli problém se dostat ven z budovy, jejíž okna částečně chránily mříže.

 

Právě se děje

Další zprávy