Tchaj-wan vyhostil Čecha, jenž zdolával oceán na voru

ČTK ČTK
21. 8. 2013 13:52
Čech byl zadržen počátkem června. Měl už několik měsíců propadlé vízum.
Vor, na kterém plul Čech z Tchaj-wanu do Japonska.
Vor, na kterém plul Čech z Tchaj-wanu do Japonska. | Foto: Aktuálně.cz

Tchaj-pej/Praha - Český občan Martin Psota, který se údajně na vlastnoručně vyrobeném voru pokusil přeplout z Tchaj-wanu do Japonska, byl z Tchaj-wanu vyhoštěn.

Sdělila to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Na vývoj v případu upozornil deník Právo.

Čech byl zadržen počátkem června, místní policie tehdy zjistila, že má již několik měsíců propadlé vízum a v zemi by neměl pobývat.

Psotu tchajwanská pobřežní stráž zachytila, když se snažil uprchnout z ostrova do Japonska. Byl asi pět kilometrů od pobřeží. On ale údajně tvrdil, že se plavil naopak z Japonska na Tchaj-wan.

"Úřady zjistily, že má propadlé vízum a povolení k pobytu a umístily ho do detenčního centra," uvedla mluvčí Černínského paláce. "Následně rozhodly o jeho vyhoštění a český občan byl 13. srpna ze země deportován," dodala.

Po svém zadržení se údajně český občan několikrát nechal slyšet, že se do České republiky vrátit nechce. Už dříve se spekulovalo o tom, že za jeho neochotou vrátit se domů může být strach před zákonem a dluhy. V zemi totiž dluží na výživném a zároveň se měl dopustit podvodů při podnikání s internetovým obchodem.

Zda Martin Psota skutečně do své rodné země dorazil, není jasné. "Ministerstvo nemá informace o tom, jestli docestoval až do České republiky.

Do letadla v Tchaj-peji byl doprovázen pracovníkem imigračního úřadu, pak ale už letěl sám," uvedla Johana Grohová. Jak dodala, Psotovo zadržení a vyhoštění český stát nestálo nic: "Všechny náklady spojené s jeho detencí a deportací byly hrazeny tchajwanskou stranou."

Inspiroval se filmem

Jak psala letos v červnu tchajwanská média, muže údajně k cestě do Japonska na voru inspiroval film Pí a jeho život. Pobřežní hlídku na trosečníka upozornila rybářská loď. Když prý k němu dorazila, nevycházela z údivu. "Jak může být někdo tak šílený? Tenhle muž se vypravil na moře na malém voru sestávajícím jen ze svázaných kulatin, naplaveného dřeva a polystyrenu. Když jsme ho našli, jeho plavidlo se již rozpadalo," vypověděl jeden z členů hlídky.

Ještě více zachránce šokovalo, když jim Čech vyprávěl svůj příběh. Při svých cestách po Tchaj-wanu prý zhlédl snímek Pí a jeho život o indickém chlapci plavícím se po ztroskotání lodi na záchranném člunu společně s tygrem a dalšími zvířaty. Film ho inspiroval k zbudování voru z materiálu nalezeného na pláži.

"Asi po hodině veslování jsem ale byl vyčerpaný a už mi nezbývaly žádné síly. Proud zesílil a nemohl jsem dělat nic, než se jím nechat unášet," uvedl.

Když pobřežní hlídka českého turistu objevila, měl prý v batohu jen pár věcí - tři tchajwanské dolary (asi dvě koruny), pas, nějaké jídlo a vodu a smartphone, který chtěl použít k navigaci.

 

Právě se děje

Další zprávy