Ozbrojenci vraždili horolezce, oběťmi jsou i Slováci

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
24. 6. 2013 12:03
Militanti usmrtili jedenáct mužů, kteří chtěli vylézt na vrchol Nanga Parbat
Nemocniční zřízenci v Islámábádu přenášejí schránky s ostatky horolezců zabitých pod Nanga Parbat.
Nemocniční zřízenci v Islámábádu přenášejí schránky s ostatky horolezců zabitých pod Nanga Parbat. | Foto: Reuters

Islámábád - Pákistánské úřady již identifikovaly všechny oběti sobotního útoku na tábořiště v odlehlé horské oblasti na severu země.

Potvrdily, že mezi deseti mrtvými horolezci, kteří chtěli pokořit 8125 metrů vysokou Nanga Parbat, devátou nejvyšší horu světa, jsou i dva Slováci: Anton Dobeš a Peter Šperka.

Kromě nich přišli o život tři Ukrajinci, dva Číňané, Litevec, Nepálec, Číňan s americkým pasem a pákistánský průvodce.

Slovenské ministerstvo zahraničí dosud informaci nepotvrdilo, čeká se, až zpráva dorazí diplomatickou cestou. "Očekáváme, že se nám bližší zprávy podaří získat až během pondělka," řekl Aktuálně.sk mluvčí resortu Boris Gandel. Konzul v Teheránu podle něj kontaktoval několik zdrojů, ale informace, které se k němu vracely, nebyly jednoznačné.

Server Aktuálně.sk informoval, že Slováci byli součástí ukrajinské výpravy na Nanga Parbat.

Zpráva už během neděle kolovala na oficiálním webu Slovenského horolezeckého spolku James. "Bohužiaľ, podľa neoverených správ sú mŕtvi aj Anton Dobeš a Peter Šperka," píše se na stránce.

Útočili militanti

K útoku došlo v sobotu ve 22:30, kdy ozbrojenci oblečení do policejních uniforem vtrhli do tábora nedaleko čínských hranic.

"Neznámí lidé vnikli do místa, kde přespávali zahraniční turisté, a začali střílet," řekl agentuře Reuters policejní důstojník Alí Šér.

Oběti ležely ve stanech, utrpěly nejčastěji smrtelná zranění v oblasti hlavy a krku. Po smrti byli muži okradeni. Podle dosud nepotvrzených zpráv střelbu přežil jediný muž, čínský horolezec.

K útoku se přihlásila pákistánská militantní skupina Džundulláh.

Přenos obětí, které zabili militanti kousek od základního tábora pod Nanga Parbat.
Přenos obětí, které zabili militanti kousek od základního tábora pod Nanga Parbat. | Foto: Reuters

Mluvčí vraždící skupiny Džundulláh Ahmad Marvát uvedl: "Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat."

Stejná skupina se přihlásila k sérii útoků na příslušníky šíitské menšiny v severním Pákistánu včetně přepadení autobusu v únoru 2012, při němž ozbrojenci zabili 18 cestujících.

Místní úřady vyslaly do oblasti příslušníky bezpečnostních sil. Oblast je velmi odlehlá a nevedou do ní žádné sjízdné silnice, proto těla obětí bude muset přepravit vrtulník.

Oblast Gilgit-Baltistán, která hraničí s Čínou a pákistánskou částí Kašmíru, bývala považována za jednu z nejbezpečnějších v zemi. V posledních letech se ale stala dějištěm série útoků ozbrojenců proti šíitské menšině. Je to ale vůbec poprvé, co v této oblasti známé svou přírodní krásou byli napadeni zahraniční turisté.

Pákistán se nijak živému turistickému ruchu netěší, ale hrstka dobrodružných cestovatelů se nadále nechává zlákat především nádhernými horami na severu, kde se setkávají tři majestátní pohoří světa - Hindúkuš, Karákóram a Himálaj.

 

Právě se děje

Další zprávy