Při atentátu na autobus a nemocnici zemřelo 21 lidí

ČTK ČTK
15. 6. 2013 17:55
Islámábád - Nejméně 21 mrtvých si pákistánské Kvétě vyžádal výbuch bomby nastražené v autobusu, jímž jely studentky místní dívčí univerzity a následný útok na nemocnici, kam byly oběti útoku převezeny
Nad předměstí Kvéty se vznáší dým.
Nad předměstí Kvéty se vznáší dým. | Foto: Reuters

Dalších 20 osob bylo zraněno. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na sdělení policie.

Podle svědků se po atentátu na autobus strhla v areálu nemocnice přestřelka mezi policisty a ozbrojenci, kteří v boji nakonec podlehli. Jejich totožnost nebyla zatím zveřejněna. Vysvobodit se podařilo na 35 osob, které v místě střelby uvízly.

Kvéta je metropolí neklidné provincie Balúčistán. V tomto regionu jsou velmi aktivní příslušníci hnutí Taliban a další radikální islámští povstalci, kteří se rozhodně stavějí proti vzdělávání žen. Velitel městské policie podle AFP sdělil, že všechny oběti jsou studentky.

Nálož podle něj explodovala při výjezdu autobusu z areálu univerzity. Některé ze zraněných studentek mají těžké popáleniny způsobené požárem, který vypukl po výbuchu.

Podle agentury Reuters o něco později otřásl další výbuch nemocnicí, kam byly zraněné ženy převezeny. Podle svědků se tam následně strhla přestřelka mezi policisty a ozbrojenci.

Dopoledne v jiném balúčistánském městě Ziarátu zničili neznámí ozbrojenci historický dům zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha. Podle policie útočníci přijeli na motocyklech, zabili policejní ostrahu a dům, ve kterém bylo Džinnáhovo muzeum, vyhodili do povětří.

Ve městě Kvéta na jihozápadě země přitom zahynulo při pumových útocích od začátku roku skoro 200 lidí.

Za velkou část násilných činů páchaných v této oblasti na šíitských muslimech je zodpovědná militantní sunnitská organizace Laškare Džhangvi. Příslušníci pákistánských zpravodajských složek ji v současnosti považují hlavní hrozbu pro bezpečnost v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy