Čína dodávala KLDR armádní vozidla, OSN chce vysvětlení

Jana Černá
10. 6. 2013 17:14
Sever a jih se mezitím připravují na první ministerská jednání po šesti letech
Dolet severokorejských raket.
Dolet severokorejských raket. | Foto: Jiří Kropáček, Reuters

New York - Organizace spojených národů (OSN) bude požadovat vysvětlení po Číně, která měla do Severní Koreje prodat šest vozidel schopných nést a vypouštět balistické rakety.

K prodeji došlo v roce 2011. Čína se dosud bránila tím, že vozidla byla určena výhradně k civilním účelům, a to na svoz stavebního dříví.

To ale vyvrací nově nalezená tisková zpráva jejich výrobce, která v roce 2010 zmiňovala i možné armádní využití těchto vozů, píše japonský deník Asahi Shimbun.

Nový dokument byl objeven v době, kdy se na neklidném Korejském poloostrově připravuje první společné jednání ministrů severu a jihu za posledních šest let.

V rozporu s rezolucí

Deník připomíná, že export jakýchkoli materiálů a technologií, které by mohly sloužit severokorejské armádě, je v přímém rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, kterou Čína rovněž podepsala.

Jeho zdroj z OSN uvedl, že nalezení tiskové zprávy společnosti China Aerospace Science and Industry Corp. nyní staví Čínu do úplně jiné pozice. Teorií o vozech pro čistě civilní účely už se bránit nemůže.

K tiskové zprávě z roku 2010 se Čína zatím nevyjádřila. Podle výroční zprávy OSN ale jakákoli podezření z porušení rezoluce odmítá.

První schůze po dvou letech

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Na Korejském poloostrově mezitím došlo k relativnímu uklidnění situace. Zástupci Severní a Jižní Koreje se na nedělní schůzce v pohraniční vesnici Pchanmundžom shodli na podrobnostech nadcházejících ministerských rozhovorů.

Jednání, na kterém se středeční a čtvrteční rozhovory v Soulu připravovaly, trvalo 18 hodin. Byla to první schůzka tohoto druhu za více než dva roky.

Po dohodnutí průběhu ministerských jednání pokračovaly rozhovory do pozdního odpoledne (do noci SELČ), napsala agentura Reuters.

Předpokládá se, že zástupci obou zemí hovořili o obnově pozastavených bilaterálních obchodních styků, včetně možného znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong. Výrobní centrum, které KLDR v dubnu uzavřela, zaměstnávalo přes 50 tisíc severokorejských dělníků u firem z Jižní Koreje.

Fotogalerie: Jak to vypadalo v Kesongu

Zahájení dialogu o obnovení provozu Kesongu navrhla KLDR ve čtvrtek, jednat chtěla i o obnovení povolení příhraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor.

Jakýkoli dialog je podle analytiků známkou zlepšení vzájemných vztahů, které v posledních měsících poznamenala agresivní rétorika KLDR a dřívější jaderné testy.

 

Právě se děje

Další zprávy