Čech plul oceánem na voru. Šílenec, divili se námořníci

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 6. 2013 15:10
Turista utratil peníze, přesto chtěl z Tchaj-wanu do Japonska. Uvnitř video
Psotův vor by do Japonska doplul jen sotva.
Psotův vor by do Japonska doplul jen sotva. | Foto: Tsai Tsung-hsien, Taiwanská pobřežní stráž

Tchaj-pej - Svéráznou cestu z bezvýchodné situace zvolil český turista Martin Psota. Utratil sice všechny peníze a nechal si propadnout i vízum, plánovanou cestu z Tchaj-wanu do Japonska chtěl ale uskutečnit stůj co stůj. 

Rozhodl se proto, že použije pověstné "zlaté české ručičky" a realizuje nápad, který mu vnukla filmová verze pohádkového románu Pí a jeho život.

Psotu prý inspirovala ta část příběhu, v níž indický chlapec pluje ve společnosti hyeny, orangutanky Bublinky, zraněné zebry a bengálského tygra  na záchranném člunu do Mexika.

Člun neměl, tak si český turista postavil vor. Posloužily mu věci, které našel na pláži, s sebou měl místo zvířectva batoh a v něm nezbytnou výbavu: tři tchajwanské dolary, trochu jídla i vody a chytrý telefon, jenž ho měl navést k pobřeží Japonska.

Po hodině došly síly

Na cestu se Martin Psota vydal v neděli okolo desáté dopolední. V 10:41 obdržela tchajwanská pobřežní stráž podivný telefonát. "Jsme asi 5,5 kilometru od pobřeží, na vetchém voru tu pluje nějaký cizinec," hlásili námořníci.

"Po asi hodině jsem byl úplně vyčerpaný. Došly mi síly, a já už jsem nemohl dělat nic jiného než plout po proudu," svěřil se později policistům.

Video ze záchrany českého dobrodruha naleznete ZDE

Záchranáři, kteří pro něj zhruba po další hodině připluli, nevěřili svým očím. "Jak může být někdo tak šílený? Ten muž vyplul na moře na malém voru svázaném z polen, naplaveného dřeva a polystyrenu. Když jsme připluli, už se rozpadal," citují Taipei Times nejmenovaného člena pobřežní stráže.

Na souši byl Martin Psota vyšetřen lékařem a umístěn do vazby. Na Tchaj-wanu vzbudil pozdvižení, do Japonska se ale nepodívá. Čeká ho deportace zpět do vlasti. 

 

Právě se děje

Další zprávy